Unge fiskere bliver anti-globalister

NORGE: Yngre fiskere, der bliver konfronteret med et stadig smallere indgangspunkt i branchen, har nu etableret deres eget, decentraliserede system, som omgår de kabale-kontrollerede og udelukkende profitstyrede strukturer. De ønsker således tage magten tilbage over deres egne liv og deres egen fremtid, og de ønsker at gøre dette i de lokalsamfund, hvor de har deres identitet og tilhørighed.

Nordfronts norske søsterside, Frihetskamp har tidligere rapporteret om fiskeindustriens tilstand i Norge, hvor det er kapitalmagten, der hersker på bekostning af mindre både, de yngre fiskere, der ønsker at etablere sig i branchen, og de lokale samfund langs kysten. Problemstillingen er primært baseret på omkostningsniveauet for at etablere sig som fisker. Konkret drejer det sig om køb af kvoter, hvor de billigste koster fra 3 millioner (NOK)  og derover. For en 20-årig i opstartsfasen, også andre steder i livet, siger det sig selv, at de ekstra udgifter som lån til køb af både og den tilhørende kvote er uoverkommelige for de fleste.

Nu har en gruppe yngre fiskere etableret Ungdommens Fiskarlaug, der eksisterer som en åben gruppe, hvor de enkelte både leverer det, de ønsker, til lokale fiskemodtagelser til distribution i lokalsamfundet, uden hensyn til kvotestørrelse.

– Det er for at give de unge en stemme i fiskeribranchen og påvirke fremtiden. Det er os, der skal fiske fiskene op i fremtiden. Derfor er der brug for løsninger og rekruttering, siger Bent Lie Jacobsen på 17 år, elev ved fiskeri og fangstlinjen på Strand gymnasium på Tau i Rogaland til NRK.

– Kvotepriserne for fisk er blevet over høje, og man skal gældsætte sig til op over hovedet for at komme ind i branchen, fortsætter Jacobsen.

Jacobsens punkter illustreres ved at henvise til faldet i aktive kommercielle fiskere, der er gået fra 20.475 i 1990 til 9.504 sidste år, ifølge fiskeroptællingen i Fiskeridirektoratet.

I en virkelighed, hvor vi nu importerer kød og elektricitet fra Tyskland, landbruget centraliseres og industrialiseres, og fiskeribranchen samler alle ressourcer på en stadig mindre kabale, er sådanne tiltag som Ungdommens Fiskerlaug er bydende nødvendighed for at tage nationalt og lokalt initiativ og råderet tilbage. Det skal også tjene som forbillede og inspiration for andre industrier, der står over for de samme udfordringer. Modstandskampen er total.

Kilde:
NRK


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.

  • Det er vigtigt at støtte op om sådan tiltag så man støtter lokalt, båden for lokalsamfundet og og for miljøet.
    Støt jeres lokale gårdbutik, fiskere osv.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //