USA brugte 334 millioner dollars på at destabilisere Libanon i 2019

USA: Nye indicier tyder på, at optøjerne i Libanon i 2019 var alt andet end organiske og faktisk direkte orkestreret af USA.

En ny rapport fra det arabiske nyhedsbureau Al-Khanadeqhar bekræftede, hvad mange har haft mistanke om: »The October 17th movement« var et forsøg på at destabilisere den libanesiske regering.

Protestgruppen dukkede pludselig op i 2019, da de gik på gaden for at kræve, at regeringen afvæbnede Hizbollah, en af ​​Israels mest magtfulde fjender i regionen, og erstatte den omhyggeligt udformede sekteriske balance til staten med liberalt »teknokrati«. De er fortsat aktive og har startet sporadiske optøjer, der åbent støttes af amerikanske figurer så forskellige som fra den nykonservative tidligere udenrigsminister Mike Pompeo til den socialdemokratiske senator Bernie Sanders.

Ifølge en undersøgelse foretaget af journalister fra Al-Khanadeq var 32.000 aktivister ansat af amerikanske NGO’er, spredt ud over landet med det formål at så frøene til det libanesiske oprør. Netværket af NGO’er danner en front for amerikanske efterretningstjenester og ledes åbent fra den amerikanske ambassade med den kontroversielle ambassadør Dorothy Shea som deres talskvinde.

Understøttet af det amerikanske udenrigsministerium og det føderale agentur »Agency for International Development« (USAID) blev 60 »borgerrettighedsgrupper« fusioneret i 2016 under projektet »NGOs Are Stronger Together« og under ledelse af amerikanske agenter, brugt til at sprede uro. Ifølge libanesiske statsarkiver anslås 12.000 demonstranter at være fuldtidsaktivister tilhørende denne koalition, mens omkring 20.000 var frivillige som blev rekrutteret og brugt af dem.

En rapport fra USAID offentliggjort i 2020 afslørede, at mere end 8.000 NGO’er officielt opererede i Libanon, mens den libanesiske efterretningstjeneste mener, at tallet er tættere på 14.000.

Amerikansk-finansierede NGO’er modtog en massiv pengestrøm op til optøjerne. 259.700.000 amerikanske dollars blev injiceret i disse grupper i de første måneder af 2018, hvilket steg til 334.500.000 dollars i løbet af kort tid.

Udover oprørsgrupper og falske journalister har USA også finansieret den politiske drivkraft bag det libanesiske oprør, Sabaa-partiet, der i foråret 2018 formåede at udvælge en enkelt folketingskandidat, nyhedskendis Paula Yacoubin, som straks støttede demonstrationerne, da de begyndte, blandt andet ved at lede en teatralsk stormning af parlamentet.

Yacoubian og hendes parti har haft svært ved at svare på spørgsmål om den stort set skjulte finansiering af Sabaa. Ifølge partiets ledelse står en arabisk forretningsmand bag. Al-Khanadeq har udfordret dette ved at pege på beviser for, at partiet rent faktisk er finansieret og dirigeret fra Washington D.C.

Meget tyder på, at dette forsøg på at bruge »blød« magt til at vende libaneserne mod Hizbollah og yderligere liberalisere deres samfund, i sidste ende har mislykkedes. En række regime-ændrende operationer sponsoreret af jøder og USA i forbindelse med 17. oktober-bevægelsen har ikke pånået meget. I juli stillede den amerikanske diplomat David Hale den libanesiske stat et mere direkte ultimatum: indfør reformer eller vær forberedt på en yderligere økonomisk nedtur.

/Eric Striker

Først publiceret i National Justice.

Kilder:
Alarabiya news
Archive.ph
Archive.ph
CNBC


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.

  • Igen udføre USA ordre dikteret af Israel, betalt af det Amerikanske folk


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //