USA: Danmark leverer missiler til Ukraine

UKRAINEKONFLIKTEN: Ifølge Mette Frederiksen er der tale om våben, Ukraine har efterlyst. Men hun vil ikke bekræfte hvilken type.

Affyring af Harpoon missil. Foto: MC2 Kaleb R. Staples | Fra: U.S. Navy. Public Domain.

Danmark vil nu levere missiler til at forsvare Ukraines kyst.

Det oplyser USA’s forsvarsminister, Lloyd Austin mandag, ifølge nyhedsbureauet Reuters på et virtuelt møde med den såkaldte Ukraine Defense Contact Group, hvor våbenleverancer til Ukraine koordineres, skriver TV2.

– Alle her forstår, hvad der er på spil i denne krig, sagde han blandt andet.

Ifølge de første oplysninger fra det amerikanske forsvarsministerium er der tale om missiler af typen Harpoon samt en affyringsrampe, der oprindeligt er udviklet til brug mod skibe.

Ifølge det amerikanske forsvarsministerium tilbyder 20 lande nye våbenpakker til Ukraine. Udover Danmark er det også blandt andre Grækenland, Italien, Norge og Polen.

 

– Det er våben, Ukraine har efterlyst

Få minutter efter Lloyd Austins udmelding stillede statsminister Mette Frederiksen (S) op til et doorstep-pressemøde i forbindelse med Folketingets afslutningsdebat.

Her blev hun spurgt ind til våbenleverancen. Statsministeren afviste at uddybe, hvilken type våben der præcis er tale om.

– Der er tale om nogle af de våben, som Ukraine har efterlyst, og som er ret vigtige i den kamp, de kæmper, siger Mette Frederiksen.

 

Yderst aktiv støtte til Zelenskyj

For omkring en måned siden besøgte Mette Frederiksen Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, i den ukrainske hovedstad, Kyiv.

Her lovede hun, at Danmark ville øge sit bidrag til militært udstyr og våben med 600 millioner kroner, hvilket bringer det samlede danske våbenbidrag op på én milliard kroner.

Danmark har tidligere sendt 2700 panserværnsraketter til de ukrainske styrker. Det er våben, der kan bruges på kortere afstande til at bekæmpe blandt andet pansrede køretøjer.

Ifølge Mette Frederiksen udgør heller ikke den seneste våbenleverance en direkte risiko for Danmark.

– Jeg er jo af den overbevisning, at Ukraine ikke kun kæmper Ukraines kamp. Og vi er nødt til at gøre, hvad vi kan, for, at det er Ukraine, der vinder den ulovlige invasion, som Rusland har forårsaget, siger hun mandag.


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //