Verdens mest magtfulde militærmagt har haft problemer med kinesisk luftballon

BALLONKRISEN: En kinesisk luftballon har i løbet af ugen fløjet i stor højde over blandt andet en amerikansk luftbase, der er udstyret med atommissiler. Efter en national sikkerhedsindsats blev ballonen skudt ned lørdag aften dansk tid ud for den amerikanske østkyst.

Billede: Pxhere. CC0 Public Domain

Den kinesiske luftballons rejse er blevet fulgt flittigt af Pentagon i løbet af ugen. Ifølge Danmarks Radio har »ballonkrisen«  ført til, at USA’s jødiske udenrigsminister Anthony Blinken har aflyst en planlagt rejse til Kina for at møde den kinesiske leder Xi Jinping.

Ballonen skal have fløjet over »følsomme steder« for at indsamle oplysninger. AP skriver, at den blandt andet skal have rejst over delstaten Montana, hvor Malmstrom Air Force Base, en af ​​USA’s tre luftbaser med atommissiler, ligger.

Den kinesiske ledelse nægtede i første omgang overhovedet at anerkende eksistensen af ​​en ballon, men erkendte fredag ​​eftermiddag, at ballonen fløj over amerikansk territorium. Kineserne mente dog, at det var et civilt forskningsfartøj, der »afveg langt fra den planlagte kurs.«  

Ifølge talsmand for det amerikanske forsvar, Patrick Ryder, har der været flere hændelser med luftballoner i de seneste år.

Biden lover at tage sig af ballonen

USA’s præsident Joe Biden blev tirsdag orienteret om ballonen. Ifølge DR ville præsidenten i første omgang skyde ballonen ned over land. Efter at forsvaret anbefalede Biden ikke at fortsætte med sit første valg, valgte Det Hvide Hus i stedet at vente og skyde ballonen ned, når den var over havet.

Det Hvide Hus oplyser, at årsagen til deres beslutning er, at der er risiko for, at det nedfaldende ballonaffald kan skade folk på jorden.

Ifølge SVT havde Biden ikke givet en offentlig kommentar før lørdag. Han lovede dog, at de vil løse problemet med ballonen uden at gå i yderligere detaljer.

– Vi tager os af det, sagde præsidenten ifølge SVT.

Ballonen skulle have været over North Carolina lørdag aften.

Endvidere skriver Reuters, at afgange fra tre lufthavne i North og South Carolina blev stoppet af Federal Aviation Administration (FAA). Dette er for at »støtte Forsvarsministeriet i en national sikkerhedsindsats.«  

Biden tog sig af ballonen

Biden gav lørdag aften ordre om, at luftballonen skulle skydes ned. I et klip, som Fox 10 News har offentliggjort på YouTube, kan du se, hvordan ballonen kollapser og falder i havet.

Luftballonen landede angiveligt ud for Myrtle Beachs kyst i South Carolina. De skal nu samle ballonvraget sammen og bruge det til nærmere undersøgelse af ballonens oprindelse og formål.


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //