Werwolf henretter kollaboratøren Franz Oppenhoff

DAGENS DATO 25. MARTS: Da amerikanske tropper indtager byen Aachen, begår Franz Oppenhoff forræderi ved at tjene besættelsesstyrkerne som den første tyske borgmester under amerikansk ledelse. Ordren går til en Werwolf-enhed om at henrette Oppenhoff.

Werwolf, også kendt som Wehrwolf, var en tysk guerilla-/partisanorganisation, der opstod i sensommeren 1944 på Heinrich Himmlers ordre. Formålet var at udføre sabotage bag fjendens linjer og udføre aktioner mod dem, der samarbejdede med fjenden. Mange af dem, der sluttede sig til Werwolf, tilhørte SS, andre var fanatiske unge mennesker fra Hitlerjugend og Bund Deutscher Mädel. Werwolfs første operation var henrettelsen af ​​Franz Oppenhoff i byen Aachen den 25. marts 1945.

Da amerikanske tropper nærmede sig Aachen i september 1944, blev de fleste af byens 160.000 indbyggere evakueret. Der var dog stadig 11.000 tyskere tilbage for at forsvare byen under slaget ved Aachen i oktober. En af dem, der blev evakueret i september, var Aachen-juristen Franz Oppenhoff. Da de amerikanske tropper besatte Aachen den 21. oktober, begyndte de at lede efter en villig medløber til at blive den første tyske borgmester under amerikansk ledelse. Efter at have søgt blandt lokale forretningsmænd faldt valget efter anbefaling fra byens katolske biskop på Franz Oppenhoff.

Men da Oppenhoff tiltrådte sin nye stilling den 31. oktober 1944, blev han advaret. Den officielle SS-avis Das Schwarze Korps havde tidligere på måneden udsendt en erklæring om, at embedsmænd, der samarbejdede med fjenden, ville blive dræbt inden for en måned. Da Oppenhoff blev udnævnt til overborgmester i Aachen, blev hans navn ikke offentliggjort af frygt for repressalier.

I slottet Hülcrath forberedte man henrettelsen af Franz Oppenhoff.

Men repressalier ville komme. Reichführer-SS Heinrich Himmler beordrede henrettelsen af Oppenhoff ,og en håndplukket kommandogruppe på seks personer – fire SS-mænd og to medlemmer af Hitlerjugend og Bund Deutscher Mädel – valgtes af SS Obergruppenführer Hans-Adolf Prützmann. Angrebet var planlagt i slottet Hülcrath, som fungerede som base og træningsanlæg for Werwolf.

Operationen, med kodenavnet »Karneval«, blev udført under kommando af Untersturmführer Herbert Wenzel og hans nærmeste mand, Unterscharführer Josef Leitgeb. Begge var undervisere på Hülcrath. Karl Heinz Henneman og Georg Heidorn, to veteraner fra Waffen-SS, der havde været grænsevagter i Aachen-området, fungerede som vejvisere.

Ilse Hirsch.

Medvirkende var også Hitlerjugend-medlemmet Erich Morgenschweiss og Bund Deutscher Mädel-gruppeleder Ilse Hirsch, begge 16 år. Ilse Hirsch skulle kun levere udstyr til gruppen, men kom til at spille en langt større rolle end som så.

Den 20. marts 1945 sprang gruppen i faldskærm ned bag fjendens linjer fra et beslaglagt amerikansk bombefly og landede i en skov i Belgien. De dræbte en grænsevagt, før de slog lejr nær Aachen. De bevægede sig frem under natmarcher og byggede en observationspost i udkanten af ​​byen.

Hirsch var blevet adskilt fra gruppen og tog på egen hånd til Aachen, hvor hun overnattede hos en ven i BDM. Der fik hun også information om, hvor Oppenhoff var. Hun rekognoscerede området ved Oppenhoffs villa og gav senere oplysningerne videre til resten af ​​gruppen.

Om aftenen den 25. marts gik Wenzel, Leitgeb og Henneman til Oppenhoffs villa. Der mødte de en stuepige, som fortalte, at Oppenhoff var til fest i nabohuset. For at tiltrække Oppenhoff fortalte Wenzel og Leitgeb stuepigen, at de var nedskudte tyske piloter, som havde brug for borgmesterens hjælp. Tjenestepigen hentede Oppenhoff, som opfordrede dem til at overgive sig til amerikanerne. Da de var alene med Oppenhoff, blev han henrettet af Leitgeb med et skud i hovedet.

I forbindelse hermed ankom en amerikansk patrulje for at undersøge, hvorfor Oppenhoffs telefonlinje, som attentatmændene havde afbrudt, ikke virkede. De amerikanske soldater åbnede ild, men det lykkedes de tre Werwolf-mænd at komme til det skjulested, hvor de tre andre fra gruppen ventede. Flugten ud af byen blev meget uheldig. Leitgeb blev dræbt af en mine, der også sårede Hirsch og forhindrede hende i at fortsætte. De andre, alle undtagen Wenzel, blev opsporet og arresteret af de allierede.

Under Werwolf-processen i 1949 blev de fire fængslede Werwolf-medlemmer idømt mellem 1 og 4 års fængsel. Ilse Hirsch blev herefter frifundet, da hendes involvering i drabet – at stå på vagt – blev vurderet til at være for lille.

Denne første henrettelse af en forræder blev begyndelsen på en række Werwolf-aktioner. Kun tre dage senere blev endnu en borgmester og kollaboratør skudt i byen Meschede.


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //