Xi Jinping besøger Moskva

VERDEN: Den kinesiske præsident Xi Jinping landede mandag i Moskva for et tre dages statsbesøg. Under besøget forventes Xi og Putin at komme med to store fælles udtalelser og fortsætte arbejdet for en »mere retfærdig multipolær verden«.

Kinas præsident Xi Jinping og den russiske præsident Vladimir Putin. Foto: Kremlin.ru , CC BY 4.0

I mandags begyndte et tre-dages statsbesøg i Rusland for den kinesiske præsident Xi Jinping. Den kinesiske leder kommer til at have flere møder med den russiske præsident Vladimir Putin og hans regering, hvor samarbejde, krigen i Ukraine og arbejdet med at opbygge »en mere retfærdig multipolar verden« vil stå øverst på dagsordenen, det skriver RT.

En »multipolar verden« er et begreb, som både Rusland og Kina har brugt mere og mere det seneste år. I praksis betyder det, at landene vurderer, at æraen med USA’s verdensdominans er forbi. I stedet argumenteres der for, at en ny orden, hvor forskellige lande kan operere uafhængigt og frit på den internationale scene, uden at en bestemt stat dikterer vilkårene, vil tage over. Ifølge ideen bag den »multipolære verdensorden« ville dette være en garant for en mere fredelig og retfærdig verden.

I en artikel før besøget beskriver Putin forholdet mellem Rusland og Kina som »på det bedste niveau nogensinde«.

»De fremskridt, der er gjort i udviklingen af ​​bilaterale forbindelser, er imponerende. Russisk-kinesiske relationer har nået deres højeste niveau nogensinde i historien og vokser sig stadig stærkere: De overgår den kolde krigs æras militære og politiske alliance i deres kvaliteter, uden nogen, der konstant giver ordrer og nogen, der konstant adlyder, og uden restriktioner eller tabuer«, skriver den russiske præsident i artiklen citeret af RT.

Ifølge Putin har Rusland og Kina sammen med »ligesindede aktører« konsekvent arbejdet mod den »mere retfærdige multipolære verdensorden«, som ifølge præsidenten er »præget af international lov frem for særlige »regler«, der tjener den »gyldne milliard«, med henvisning til globalisternes »regelbaserede verdensorden«. »Den gyldne milliard« er et populært udtryk i Rusland, der refererer til en global elite, der arbejder for at for at samle rigdom til verdens rigeste milliard mennesker på bekostning af de fattigste.

Samtidig med at Putins artikel blev offentliggjort i de kinesiske medier, har Xi skrevet en artikel i russiske Rossiyskaya Gazeta, der også blev offentliggjort søndag. Xi skriver også om den »multipolære verden«, som Kina og Rusland ønsker at fremme, og som ifølge den kinesiske præsident nu er uundgåelig.

»Verden gennemgår nu betydelige forandringer, som ikke er set i et århundrede. Den historiske tendens til fred, udvikling og samarbejde baseret på gensidig vinding er ustoppelig. De fremherskende tendenser med multipolær økonomisk globalisering og stærkere demokrati i internationale relationer er irreversible,« skriver Xi og fortsætter:

Det internationale samfund har nu erkendt, at intet land er over et andet, ingen form for regeringsførelse er universel, og intet enkelt land bør diktere international orden. Hele menneskehedens fælles interesse er en verden, der er forenet og fredelig, snarere end splittet og flygtig.


 • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.

 • Noel khamo says:

  Det Putin

 • Godt set.

  Ching Chung Ping er der også

 • “Den gyldne milliard« er et populært udtryk i Rusland, der refererer til en global elite, der arbejder for at for at samle rigdom til verdens rigeste milliard mennesker på bekostning af de fattigste.”

  Her er russerne lidt naive om eliten i vesten. De er fuldstændigt ligeglade med befolkningen og dermed også om vi bliver rigere eller fattigere, hvilket de også har vidst både under corona og med alle disse sanktioner. Disse internationale jødiske og ikke-jødiske finanseliter går kun op i deres egen velstand, deres egen magt og Israels sikkerhed.


 • Skriv et svar

  Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //