Zarah Leander – Det Tredje Riges svenske nattergal

HISTORIE: Den 15. marts 1907 blev Sara Stina Hedberg, bedre kendt som Zarah Leander, født i Karlstad. Hun blev en af Europas mest kendte sangerinder og filmstjerner.

Zarah Leander var allerede som barn i kontakt med musikken. Hun lærte at spille klaver og violin, da hun var lille, og prøvede første gang at synge på scenen, da hun var seks år gammel. Dog levede hun et almindeligt liv indtil hun var 17 år gammel og flyttede til Riga. I Riga, hvor hun boede i to år, studerede hun sang og begyndte at synge for publikum. I løbet af denne tid lærte hun sin sangstemme at kende, som var mørkere end andres – kontra alt – og hun lærte tysk.

Det tog dog mange år, før Zarah Leander for alvor kunne starte sin karriere. I en periode var hun gift og havde to børn. I 1926 forsøgte hun at komme ind på Dramatens studenterskole, men blev afvist med den begrundelse, at hun – den fremtidige filmstjerne – var «en stilfuld pige, men fuldstændig ubegavet». Tre år senere, i 1929, gik det bedre, da hun gik til prøve for «revykongen» Ernst Rolf. Forestillingen var værdsat, og Zarah Leanders karriere kunne begynde. Den begyndte som en revyartist.

I 1931 var hun med i sin første film, «Dantes mysterier», den første af fire svenske film. Men hun var fortsat bedst kendt i Sverige.

I midten af ​​1930’erne modtog Leander imidlertid et tilbud fra Hollywood, men hun afviste den amerikanske filmindustri og valgte i stedet tyske UFA, som på det tidspunkt stadig var en seriøs konkurrent til Hollywood. I 1936 rejste hun for at lave film i det nationalsocialistiske Tyskland. Hendes første job var en operette samme år.

I 1937 lavede hun sin første film i Tyskland. Det skulle blive til ti film, hvoraf flere var politiske med en nationalsocialistisk karakter. Filmen, hun var mest tilfreds med, var «Heimat» fra 1938. Filmen blev instrueret af den nationalsocialistiske filmpioner og instruktør Carl Froelich og var et socialt drama i folkefællesskabets ånd. Hendes film blev kassesucceser, ligesom hendes mange indspillede grammofonplader.

Zarah Leander vendte tilbage til Sverige, efter at de allierede havde bombet hendes hjem i 1943. I Sverige blev hun stærkt modarbejdet af massemedierne på grund af sit ophold i Tyskland. Nogle af dem, der modsatte hende mest, var den pro-jødiske avismand Carl-Adam Nycop (Bonnier-ven og en af ​​grundlæggerne af Expressen) og den rabiate anti-nazist Torgny Segerstedt. Det tog indtil 1949, før verdensstjernen Zarah Leander igen kunne optræde i Sverige. Det var det svenske publikum, der gav hende anerkendelse.

Fra venstre: Joseph Goebbels og Zarah Leander.

Det svenske sikkerhedspoliti (SÄPO) havde åbnet en sagsmappe på Zarah Leander i 1941 og beskrev hende som «nazist-venlig». Sikkerhedspolitiet aflyttede hendes telefon og lyttede til en samtale mellem hende og Joseph Goebbels. Ifølge politirapporterne skulle samtalen dog have været temmelig harmløs: «Goebbels roser fru Leanders seneste film, som han lige har set. Fru Leander klager over, at Goebbels ikke har ringet, selvom han har været i Berlin så længe».

Leander var uhyre populær i Tyskland. Hun spillede en væsentlig rolle i at opretholde moralen for den tyske civilbefolkning og for soldaterne. I 1942, under en hård krig, sang hun om en håbefuld fremtid i filmen «Die große Liebe»: «Davon geht die Welt nicht unter» (Det er ikke verdens undergang) og «Ich weiß, es wird einmal ein Wunder gescheh’n» (Jeg ved, at en dag vil et mirakel ske).

Zarah Leander gik bort den 23. juni 1981.


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //