Boris Johnson lover Sverige »hjælp« ved militært angreb

VERDENSKRIG: Under ansøgningsperioden til NATO-medlemskab lover Storbritannien at hjælpe Sverige ved et militært angreb. Det meddelte Boris Johnson og Magdalena Andersson under et pressemøde onsdag. Boris Johnson vil ikke uddybe, hvilken slags hjælp de kan tilbyde.

Harpsund herregård, som traditionelt bruges som »sommerresidens« af den svenske statsminister. Foto: Bengt A Lundberg / Swedish National Heritage Board, CC BY 2.5, via Wikimedia Commons.

En af hjørnestenene i den socialdemokratiske svenske regering vedrørende ansøgningen til NATO har været, at det kan tage måneder eller i værste fald år. I selve ansøgningsperioden vil Sverige ikke være beskyttet under NATOs artikel 5, som fejlagtigt hævdes at garantere militær beskyttelse af NATO.

Men onsdag besøgte den britiske premierminister Boris Johnson den svenske statsminister Magdalena Andersson i Harpsund, som er hendes private sommerpalads. På et pressemøde uden for sommerresidensen – som Johnson beskrev som »breathtaking« – meddelte begge regeringschefer, at Storbritannien har til hensigt at »hjælpe« Sverige i en eventuel ansøgningsperiode. Og at Sverige også skulle hjælpe Storbritannien, hvis briterne blev angrebet.

– Statsministeren og jeg er blevet enige om at møde udfordringer i fred og krise sammen. Hvis et af landene bliver ramt af en katastrofe eller et angreb, vil Storbritannien og Sverige hjælpe hinanden på en række forskellige måder, sagde Magdalena Andersson.

Boris Johnson vil derimod ikke kommentere på, hvilken type »hjælp«, Sverige kan forvente at modtage, hvis for eksempel Rusland angriber landet militært.

– Hvis Sverige bliver angrebet og vil have hjælp, så vil vi tilbyde det, sagde han.

På spørgsmålet om, hvordan »atomvåbenmagten Storbritannien« sammenligner sin aftale med Sverige med NATOs artikel 5, svarede Johnson:

– Vi plejer ikke at kommentere på, hvordan vi ræsonnerer med vores atomvåben. Men det er op til den, der bliver angrebet, at komme med en anmodning om det, de har brug for, og vi vil tage det alvorligt.

På trods af, at ingen af ​​ministrene ønskede at sige, hvilken type garanti den nye aftale giver, understregede Magdalena Andersson, at Sverige »er mere sikkert i dag end i går«.

Det skal dog vise sig, om Rusland vil blive påvirket af Storbritanniens såkaldte løfte.

Dokumentet underskrevet af Johnson og Anderson slutter med en klar forklaring på, hvad aftalen egentlig handler om:

Dette dokument udgør et politisk forslag og er ikke en juridisk bindende aftale i henhold til international lov.

Dokumentet, der er blevet underskrevet, er skrevet på samme måde som NATO’s artikel 5, hvilket indebærer meget vage løfter. Det svenske medie Fria Tider har undersøgt den originale tekst og skriver:

I virkeligheden nævnes militær støtte kun ét sted i dokumentet, og så kun for at præcisere, at løftet om støtte ikke indebærer et løfte om militær støtte. Formuleringen er som følger:

»Should either country suffer a disaster or an attack, the United Kingdom and Sweden will, upon request from the affected country, assist each other in a variety of ways, which may include military means«.

»May« er et engelsk ord, der betyder “kan«, og ikke “vil«, som Aftonbladet, DN, SvD og TT fejlagtigt har oversat det til. Der er slet ikke noget løfte om, at støtten vil være »militær, når det ebehøves«, som Iltalehti hævder.

Dokumentet har således ingen som helst militær betydning, kun ceremoniel.

Som Nordfront tidligere har påpeget, udgør den såkaldte NATO-garanti, som er formuleret i artikel 5, heller ikke en garanti for militær bistand. På NATO’s hjemmeside kan man læse, at artikel 5 bevidst er udformet, så NATO-lande ikke skal hjælpe andre NATO-lande militært i tilfælde af, at de bliver angrebet, og at forpligtelserne er udformet netop sådan på initiativ fra USA. Dette skyldes, at USA ikke ville forpligte sig til at hjælpe sine allierede nationer militært.

Sverige er således uden garantier for militær bistand i ansøgningsperioden til NATO, og teknisk set også i tiden som NATO-medlem.

Læs også:
Hvad betyder NATO’s artikel 5 egentligt?

Kilder:
Aftonbladet
Fria Tider
NATO


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.

  • Torben Have says:

    Vi er midt i Tredie Verdenskrig, og vi er for fuld drøn ved at tabe den. (Tak Nixon)


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //