Danmark forærer »hele det danske artilleri« til Ukraine

FORSVARET: Forsvarsministeren har annonceret, at Danmark vil donere hele det nyindkøbte artillerisystem til Ukraine.

CAESAR-haubitser skyder med skarpt i Irak. Foto: Sgt. 1st Class Mikki Sprenkle, Public domain, via Wikimedia Commons

Forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen meddelte tidligere på dagen under et pressemøde, at man har besluttet sig for at imødegå Ukraines adskillige forespørgsler omkring Danmarks nyindkøbte artillerisystem, de 19 CAESAR-haubitser.

Artilleriet er dog endnu ikke ankommet til Danmark.

Jakob Ellemann-Jensen forventer, at Danmark modtager artilleriet i løbet af det næste halve år. Her skal de 19 kanoner gøre et kort stop, for artillerisystemet er nemlig fyldt med fejl. De danske artillerister skal derfor udbedre fejlene og så snart det er sket, vil alle de 19 artilleripjecer blive doneret til Ukraine.

Forsvaret forventer desuden at skulle bidrage til uddannelse og træning af ukrainsk personel, således at ukrainerne kan tage CAESAR-systemet i brug umiddelbart efter ankomst til Ukraine.

Denne donation medfører flere problemer for det danske forsvar. Både fordi det danske forsvar nu mangler de 19 topmoderne artillerikanoner som egentlig var bestilt til det danske forsvar men også fordi, at man har lovet at stille en brigade til rådighed for NATO.

– Det giver et par udfordringer. Dels at den brigade, der skal være klar næste år, ikke kan være klar lige så hurtigt, og dels betyder det noget for vores fastholdelse af personel. For de mennesker, som er artillerister, skal have noget at arbejde med, fortæller Jakob Ellemann-Jensen.

Ifølge forsvarskorrespondent, Mads Korsager, fra Danmarks Radio, er der tale om et »markant skridt« og en – i dansk optik – voldsomt stor donation.

– Det er praktisk talt hele det danske artilleri, Danmark med ét slag forærer til Ukraine. Det er et våbensystem, som er det kraftigste og mest langtrækkende, der findes i den danske hær. Det er et våbensystem, man har glædet sig til at få og som soldaterne har set frem til at arbejde med. Men det får de så ikke nu, siger han.


 • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.

 • Søren kam says:

  Man må sige at de forstår at puste til ilden og holde krigen i gang. Hvis ikke vesten og specielt usa havde blandet sig i ukrainske anliggender, havde der aldrig været en krig.

 • At skabe en krig var hele formålet med at blande sig i ukrainske anliggender. Jøderne i det amerikanske udenrigsministerium er nogle af de ondeste mennesker der nogensinde har trukket vejret. De er fuldstændigt ligeglade med, at hundredetusindevis af ukrainere dør, hvis bare de opnår deres mål om at svække Rusland, så Rusland ikke længere kan støtte Israels fjender i Syrien og Iran.

  https://www.nordfront.dk/merkel-indroemmer-at-formaalet-med-minks-2-var-at-bedrage-rusland/

 • Noel khamo says:

  Danmark har artilleri fra israel

 • Adålf Hitler med å says:

  Det er tredje verdenskrig by proxy. Gid dog at russerne snart ville smide et par nukes i Bruxelles og Strasbourg.


 • Skriv et svar

  Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //