Energiselskab advarer: Forbered jer på strømafbrydelser

ENERGIKRISE: Forsyningsselskabet Verdo advarer sine kunder om såkaldte »brownouts« – kontrollerede strømafbrydelser. Man bør forberede sig, lyder opfordringen.

Temabillede. Foto: Julia Nichols.

Det lyder som et scenarie fra en dommedagsfilm, men risikoen for et såkaldt brownout – en kontrolleret strømafbrydelse – er en reel risiko denne vinter, oplyser TV2 Østjylland.

Derfor opfordrer energiselskabet Verdo til, at man tager sine forholdsregler, for det kan få store konsekvenser, hvis strømmen går i op til to timer i større områder. Det siger Peter Nordahn, chef for Vand og Digital Forsyning ved Verdo.

– Det er ganske omfattende, og derfor er vi også nødt til at understrege vigtigheden af, at man bør tage brownouts alvorligt, selvom det måske kan være svært at forestille sig, at det kommer til at ske, siger chefen i en pressemeddelelse.

Det er nemlig ikke kun strømmen, der forsvinder under en brownout, det påvirker også vand og varme.

– Det er især vigtigt, at man er opmærksom på, at det også påvirker den øvrige vand- og varmeforsyning. Det kan påvirke en landmand, der har brug for vand til sine dyr eller en lægepraksis, men det gælder også almindelige borgere, der bør overveje, om der er brug for at forberede sig, så man ikke ender i en kritisk situation, siger Peter Nordahn.

 

Læs også: Forberedelse på katastrofe

Det kan du gøre

* Find en batteridreven radio, din smartphone eller lignende frem, så du kan følge med i aktuelle meldinger om strømsituationen på fx din regionale radiostation, hos dit elselskab eller på større nyhedssites. Mobilnettet kan dog være overbelastet eller uden dækning.

* Undgå at åbne dit køleskab og fryser, så holder maden sig bedre kold. Frysere kan holde sig i op til 24 timer uden der sker nogen skade på madvarerne.

* Hvis du har et brændefyr, opfordrer vi til at slukke for ilden, imens strømafbrydelsen finder sted.

Kilde: Netselskabet N1

 

Alt vil gå i stå

Et brownout vil faktisk ramme alt, hvad man kan forestille sig, og samfundet vil reelt gå i stå i de timer, strømmen er afbrudt.

Det gælder alt fra lys i boliger og på kontorer til dankortautomater, lyskryds, toge, hele mobilnettet, produktionen på virksomhederne, køkkener, akvarier, gartnerier, landbrug og ikke mindst børnehaver, plejehjem og sygehuse, hvor der dog for sygehusenes vedkommende allerede er lavet nødplaner.

For at minimere konsekvenserne ved brownouts, arbejder Verdo på at etablere et særligt nødberedskab, der kan opretholde vandforsyningen under en brownout. Dette ventes dog først at være klar i 2023.

Verdo oplyser, at man kan tilmelde sig en SMS-service hos sit netselskab, så man modtager et varsel 24 timer før et brownout. Så kan man eksempelvis tappe vand, inden en eventuel afbrydelse.

Verdo påpeger, at risikoen for brownout er lille.


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.

  • Generalen says:

    Kun Danmark opfordrer ikke deres befolkning. Alle landene omkring opfordrer man har forsyning af mad og vand til længere tid. I artiklen er der link til de andre landes private beredskab https://nyheder.tv2.dk/samfund/2022-11-25-vores-nabolande-er-klar-hvis-krisen-rammer-i-danmark-er-der-lang-vej-mener


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //