Finske aktivister frifundet for optog med hagekorsflag 2018

FINLAND: Seks personer frifindes for at marchere med hagekorsflag i Finland, fordi det er lovligt. De blev også frifundet for modstandsrelateret-retsforfølgelse, da der manglede juridisk støtte.

Dommen for de aktivister, der blev retsforfulgt efter at have marcheret med hagekorsflag ved en demonstration i Helsinki i 2018, frifindes for anklagerne, ifølge en dom fra byretten. Årsagen er, at det er lovligt at gøre dette.

Rigsretsanklager Raija Toiviainen forsøgte at få dem dømt med støtte fra loven, der forbyder »hetz mod folkegrupper«, men problemet er, at denne lov fortolkes strengere i Finland end i Sverige.

I Sverige har anklagere større frihed til at fortolke udsagn, så de kan betragtes som ækvivalente med udtalelser, der »udtrykker foragt« for indvandrere.

Anklager Jonas »Sleepy Joe« Martinsson anlagde endda anklager mod en mand, fordi han var til en demonstration iført en blå skaljakke og lyse jeans, hvilket dog mislykkedes. Det faktum, at en anklager forventede en dom for dette, siger meget om, hvor udhulet loven er blevet.

Retssystemet i Finland ser imidlertid ikke ud til at have de samme frie tøjler. Et flag med et hagekors er et flag med et hagekors og kan ikke vilkårligt byttes ud med nogen »nedsættende ytring« om indvandrere. Finske Yle skriver:

At bære et hagekorsflag er ikke i sig selv hetz mod en folkegruppe. Hetz mod en folkegruppe indebærer at man forfølger en gruppe mennesker ved at true dem eller chikanere dem på grundlag af deres religion eller race. – Yles offentliggjorte finsksprogede artikel om dommen.

De frifindes også for anklager vedrørende »modstand mod tjenestemand«. Da politiet skulle anholde fanebærerne, opstod der kort lidt tumult, da fanebærerne nægtede at overgive sig, fordi de havde loven på deres side. Dette adskiller sig også fra, hvordan det fungerer i Sverige, hvor det i en lignende situation ikke havde spillet nogen rolle, om politiet fra starten havde juridisk støtte til indgrebet.

Anklager Raija Toiviainen har tidligere oplyst, at hun vil være parat til at appellere en fældende dom.

VIA:
Nordfront

Læs også:
Nationalsocialister demonstrerede i dag på Finlands selvstændighedsdag
Finland: Højeste domstol forbyder Den Nordiske Modstandsbevægelse


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.

  • Dejligt


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //