FN’s Sikkerhedsråd siger nej til en uafhængig undersøgelse af Nord Stream

INTERNATIONAL POLITIK: Mandag stemte FN’s Sikkerhedsråd nej til en anmodning fra Rusland om en uafhængig international undersøgelse af Nord Stream-sabotagen.

FN’s Sikkerhedsråd. Foto: Cancillería Argentina , CC BY 2.0 , via Wikimedia Commons

Efter artiklen af ​​Seymour Hersh, hvor USA og Norge udpeges som ansvarlige for sidste års sabotage af Nord Stream, har Rusland ønsket at se en international og uafhængig undersøgelse af hændelsen. Årsagen er, at Sverige, Danmark og Tyskland har afvist at dele deres resultater fra landenes respektive undersøgelser med Rusland.

Men mandag stemte FN’s Sikkerhedsråd nej til en sådan anmodning fra Rusland, skriver Reuters. Kina og Brasilien stemte for Ruslands anmodning, mens andre delegerede undlod at stemme, herunder de faste medlemmer af rådet USA, Frankrig og Storbritannien.

Den russiske præsident, Vladimir Putin, talte for nylig om Seymour Hershs artikel på russisk tv og udtrykte sin enighed med Hershs konklusioner om den amerikanske efterretningstjenestes involvering i forbrydelsen. Ifølge RT har Putin dog ikke uddybet, om Rusland har nogen beviser til støtte for Hershs historie, som er baseret på en anonym kilde med adgang til det amerikanske efterretningssamfund.

Søndag sagde Dmitri Birichevsky, leder af det russiske udenrigsministeriums afdeling for økonomisk samarbejde, at Rusland i fremtiden kan søge økonomisk kompensation for sabotagen af ​​gasrørledningen. Han kommenterede også afstemningen i Sikkerhedsrådet, der skal afholdes den følgende dag.

– Vestlige lande saboterer aktivt arbejdet med udkastet til undersøgelse med påstande om, at en international undersøgelse mangler “merværdi,” sagde Birichevsky til det russiske nyhedsbureau RIA Novosti.

Siden invasionen af ​​Ukraine har Rusland haft store vanskeligheder med at få vedtaget resolutioner i FN’s Sikkerhedsråd. Russiske diplomater har også vidnet om, at amerikanske FN-diplomater intimiderer andre landes repræsentanter med trusler og mobning for at få dem til at stemme imod Rusland eller undlade at stemme.

Samtidig indkaldte USA for nylig til et ekstraordinært møde med Sikkerhedsrådet for at diskutere en resolution om, hvordan Sikkerhedsrådet “bedre kan integrere ideen om menneskerettigheder for lesbiske, homoseksuelle, transkønnede og interseksuelle i arbejdet af Sikkerhedsrådet”. Ifølge USA bør FN’s Sikkerhedsråd forpligte sig til at “sikre skabelsen af ​​LGBTQ-rettigheder i konfliktsituationer” og “inkorporere LGBTQ-perspektiver i fredsskabelse”. En lang række lande i Sikkerhedsrådet støttede den amerikanske resolution.


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //