ICJ: “Israel skal forhindre folkedrab”

ZIONISISME: Den Internationale Domstol i Haag har besluttet, at Israel skal træffe foranstaltninger for at forhindre folkedrabsaktioner, hvilket kan øge det internationale pres på landet. Landets premierminister afviser afgørelsen og understreger, at man vil fortsætte med at “forsvare sig” mod Hamas.

Israelske befalingsmænd ved grænsen til Egypten tidligere på året. Foto: IDF Spokesperson’s Unit, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons.

Den Internationale Domstol (ICJ) i Haag har truffet en beslutning, der pålægger Israel at træffe specifikke foranstaltninger for at forhindre handlinger, der kan betragtes som forbrydelser i henhold til Folkmordskonventionens artikel 2. Dommer Joan Donoghue, formand for FN-domstolen, understregede under fredagens meddelelse vigtigheden af, at Israel aktivt forhindrer drab og skade på palæstinensere i Gaza samt bekæmper og straffer opfordring til folkedrab i regionen.

Dommer Donoghue gav udtryk for sin dybe bekymring over den igangværende menneskelige tragedie og de fortsatte tab af liv og lidelse i regionen. Hun understregede, at retten er fuldt bevidst om situationens alvor.

Sydafrika har hevet Israel i retten for landets folkedrabsforbrydelser i Gaza, især i kølvandet på Hamas’ modstand den 7. oktober og fremefter. De sydafrikanske jurister opfordrede også domstolen til at pålægge Israel straks at afbryde sin militære offensiv i Gaza. Trods dette pålagde domstolen ikke Israel at stoppe sin militære offensiv. ICJ kræver dog, at Hamas løslader over 130 israelske gidsler, der blev taget til fange under og kort efter offensiven den 7. oktober.

 

Konsekvensen af afgørelsen: “Intet”

Inger Österdahl, professor i folkeret ved Uppsala Universitet, kommenterede, at domstolen ser ud til at tage anklagerne i søgsmålet meget alvorligt og henviste til dommerens skarpe kritik af Israel baseret på udtalelser fra FN-repræsentanter og højtstående israelske embedsmænd.

– Samtidig kan man konstatere, at domstolen forsøger at være realistisk. Selv hvis de havde sagt, at kamphandlingerne skal ophøre, ville det sandsynligvis ikke have ændret noget alligevel, udtaler Österdahl.

Hun mener dog, at verdenssamfundet kunne presse den jødiske stat til at ophøre med terroren mod det palæstinensiske folk, f.eks. ved hjælp af sanktioner fra FN’s Sikkerhedsråd.

Israels premierminister Benjamin Netanyahu fejede afgørelsen væk og sagde, at “landet” vil fortsætte med at “forsvare sig” mod den påståede terroristorganisation Hamas.

— Anklagen om folkedrab rettet mod Israel er ikke kun falsk, den er forargelig, og anstændige mennesker overalt bør forkaste den, brokkede premierministeren sig.

I skrivende stund vurderes det, at over 25.000 palæstinensere er døde som følge af den zionistiske besættelsesmagts terrorbombninger på Gazastriben.


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.

  • Noel khamo says:

    Ja hvad ville man være når men bliv elimarede


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //