Israelske specialstyrker træner ukrainsk civilbefolkning i krigsførelse

UKRAINEKONFLIKTEN: Israelske medier rapporterer nu, at dele af landets specialstyrker er i Ukraine for at træne civilbefolkningen i krigsførelse. Avisen Yedioth Ahronoth fortalte først om sagen, som også har interviewet nogle af instruktørerne. Træningen er stiltiende blevet accepteret af de israelske myndigheder.

IDF, det israelske militærs logo. Foto: (CC BY-SA 3.0).

Selvom Israel ikke formelt er blandt de lande, der officielt har implementeret sanktioner mod Rusland, har de fordømt interventionen i Ukraine, og der har været afholdt store demonstrationer til støtte for landet i flere israelske byer. Det jødiske aftryk i Ukraine er historisk betydningsfuldt, og diasporaerne her har gjort sig bemærket med store kulturelle, økonomiske og religiøse bidrag, og antallet af jøder har altid været stort. Det er ikke underligt, at følelserne mellem de to lande er stærke.

Israelske specialstyrker i Ukraine.

Under hele krigen har der været rapporter om jødiske individer, der kæmper mod russerne, men da som en del af Ukraines regulære styrker eller som en del af de frivillige bataljoner. Flere israelske medier rapporterer nu, at instruktører fra de israelske specialstyrker er i Ukraine for at træne civilbefolkningen i krigsførelse mod Rusland. Avisen Yedioth Ahronoth har blandt andet interviewet en af ​​instruktørerne, der forklarer noget af motivationen for dette.

Instruktør R. forklarer: »Vi kæmper ikke kun for Ukraine, men også for os selv. Hvis Ukraine falder, vil der være flere kræfter mod demokratiet, og det vil opmuntre alle onde kræfter rundt om i verden, og Putin vil hjælpe dem«. Instruktøren antyder også, at Israel er frustreret over Ruslands indblanding i Syrien, han fortsætter: »Sandheden er, at vi er trætte af den oplevelse, vi har med den russiske tilstedeværelse i Syrien, hvor vi ser, at de narrer os gang på gang. De er ikke på vores side«. De maler således det hele ind i en messiansk sammenhæng, med lys mod mørke, godt mod ondt, had kontra kærlighed og lignende. En retorik, vi ikke er ukendte med i vores liberale demokratier, når det kommer til at legitimere angreb på dissidenter. I vores sekulære regimer (og i NATO) kaldes dette demokrati, i talmudiske, religiøse termer går det under betegnelsen Tikkun Olam.

Det vides ikke, hvor træningsfaciliteterne er placeret i Ukraine, af frygt for at russerne vil bombe stedet, alle oplysninger om dette holdes hemmelige. Og så længe tilstedeværelsen af ​​specialstyrker i Ukraine ikke formelt anerkendes af Israel, kan Rusland ikke opfordre til en diplomatisk løsning.

I øvrigt er Israels tidligere premierminister, Golda Meir, blevet et ikon for ukrainerne i kampen mod Rusland, og hendes biografier er stort set være udsolgt i store dele af landet (nogle af de samme mekanismer bag kanoniseringen af Jødisk højesteretsdommer Ruth Bader Ginsburg i USA: hun blev også en legemliggørelse af den liberale verdensordens værdier). Ukraines jødiske premierminister Volodymyr Zelensky citerer også ofte Meir, når han har deltaget i internationale fora de seneste uger. Årsagen er noget diffus og todelt: Meir-familien boede i det russiske imperium i områder, der nu hedder Ukraine; derudover tildeles hun fejlagtigt et citat fra Benjamin Netanyahu, som i bund og grund siger, at araberne skal lægge deres våben, men at det er et krav, der ikke kan rettes mod Israel, da landet så ville ophøre med at eksistere. Dette er et citat, som Zelensky har brugt i disse nævnte internationale fora, men har så erstattet »Israel» med »Ukraine», og »araberne» med »Rusland».

 

Læs også:
Broderkrig i øst – visse betragtninger

Kilder:
The Times of Israel


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //