Jødisk uro over Ruslands nedlukning af Jewish Agency

ALIYAH: En global jødisk organisation, kendt blandt andet for at organisere udvandring til den jødiske stat for jødiske oligarker og jødiske kriminelle rundt om i verden, blev for nylig forbudt i Rusland.

Natan Sharansky, tidligere indflydelsesrig formand for Jewish Agency for Israel. Foto: Nathan Roi – The Jewish Agency for Israel (CC BY 3.0).

Nordfront skrev for omkring to uger siden, at den russiske regering beordrede de lokale repræsentanter for lobbyorganisationen Jewish Agency (JA) i Rusland til at afslutte deres aktiviteter og forlade landet. Der er opstået en jødisk debat om betydningen og konsekvenserne af lukningen, især for udøvere af aliyah – en jødes tilbagevenden til den jødiske stat.

Jewish Telegraphic Agency (JTA) kommenterer, at nedlukningsdirektivet kommer »midt i de øgede spændinger mellem Rusland og Israel, på grund af Israels svar på Ruslands krig mod Ukraine, og samtidig med, at Rusland forsøger at styrke sine bånd til Iran«. Lukningen af ​​JA’s lokale kontor betyder, fortsætter han, at russere ikke længere vil være i stand til at ansøge om statsborgerskab i Israel fra Rusland, hvilket ifølge JTA »bringer minder tilbage om, da russiske jøder ikke fik lov til at forlade landet under kommunismen«. Avisen skriver videre:

Det betyder også, at indsatsen for at fremme migration til Israel og de samfundsopbyggende aktiviteter, der tilbydes af det jødiske agentur i Rusland, vil være begrænset.

Ifølge en rapport fra det russiske nyhedsbureau RBC skal bureauets ansatte i Rusland forlade landet senest den 28. juli.

 

»Dette kan være det første skridt«

Fra JA’s side mødes almindelige kommentarer om, at aliyah fra Rusland ville blive vanskeliggjort eller forhindret af den pågældende beslutning ved at knstatere, at den har ringe eller ingen direkte indvirkning på denne type tilbagevendende tbagevandring:

Så længe russere kan rejse til Israel uden visum, kan russiske jøder komme hertil og praktisere aliyah direkte med indenrigsministeriet. Det jødiske agentur er kun en mellemmand, ikke en beslutningstager for aliyah-ansøgninger.

Repræsentanten tilføjer:

Når visa annulleres, så kan man tale om jerntæppets tilbagevenden.

JTA’s artikel udtrykker bekymring for, at det forværrede forhold mellem Israel og Rusland kan føre til netop det. For nylig, minder de om, rejste den russiske præsident Vladimir Putin til Iran for at møde Ali Khamenei, »landets øverste leder og en svoren fjende af Israel«.

Khameneis kommentar på Twitter kort efter mødet med Putin er citeret i JTA-artiklen:

Den nye holdning, som Ruslands præsident indtog mod zionisterne, er prisværdig.

»Russiske embedsmænd« skal også privat have givet udtryk for, at udnævnelsen af ​​den Rusland-kritiske Yair Lapid til Israels premierminister »skaber særlige vanskeligheder« i forhold til forholdet mellem Israel og Rusland.

Den russiske ambassade i Tel Aviv har tidligere formidlet Moskvas skuffelse over Israels handlinger, da de i marts sammen med flertallet af FN’s Generalforsamling stemte for vedtagelsen af ​​en resolution, der fordømmer Ruslands invasion af Ukraine.

En tidligere embedsmand ved JA kommenterer i JTA:

Det faktum, at nogle af de nytilkomne til Israel er oligarker og andre velhavende individer, som bragte noget af deres rigdom med sig, sætter Vladimir Putin ikke pris på.

 

»De forsøger at presse det globale jødiske samfund«

Roman Bronfman, en tidligere lovgiver fra Israel, som har skrevet en bog om aliyah fra det tidligere Sovjetunionen, mener, at Ruslands beslutning om at lukke JA har ekstremt begrænset indflydelse på aliyah, men at initiativet skal ses som en advarsel:

»The Jewish Agency’s arbejde kommer ikke til at påvirke aliyah, dets rolle er kun støttende«, tweetede han torsdag. I stedet, skrev han, bruger Rusland lukningen til at »presse Israel, det globale jødiske samfund og den amerikanske jødedom. Et diktaturs magtspil«.

Han tilføjer:

Råd til mine venner: Forlad Rusland så hurtigt som muligt, hvis i planlægger at gøre det.

 

Læs også:
Rusland slår ned på jødisk magtgruppe

Kilder:
Jewish Telegraphic Agency
RBC
Twitter


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //