Jødiske samfund i Ukraine i opbrudsstemning

UKRAINEKONFLIKTEN: Rusland har udtalt, at et af dets mål med sin »specialoperation« er »afnazificeringen« af Ukraine, uden nærmere at definere, hvem eller hvad dette omfatter. En af de konkrete konsekvenser af invasionen bliver dog nu mere tydelig: De lokale jødiske samfund i Ukraine forvitrer gennem flugt og emigration.

Det 22 etager høje Menorah Center i Dnipro, Ukraine. Europas, og måske verdens største jødiske center, bygget hovedsagelig med store bidrag fra jødiske oligarker, blandt dem Igor Kolomoisky, grundlæggeren av Azov-bataljonen, Pravyi Sektor og Aidar-bataljonerne. Byggeriet indeholder alt fra synagoger til lokale afdelinger af Israelske banker, og er formet som en jødisk menorah. Lokale jødiske kilder siger at ca. halvdelen af byens jødiske befolkning er flygtet, eller slet ikke kommet tilbage fra Israel hvor de også bor. Foto: (CC0 1.0).

»Det føles som om, vi er blevet sat 30 år tilbage,« udtaler rabbiner Shaul Horowitz med henvisning til opløsningen af ​​Sovjetunionen, da det jødiske liv blev efterladt i ruiner og måtte genopbygges fra næsten ingenting. For mens de mindre velstillede jøder flygter vestpå i Ukraine, mens frontlinjen bevæger sig, er de velstillede, ofte ressourcepersoner og stærkt troende i det jødiske samfund, allerede emigreret til Israel. De jøder, der i øjeblikket flygter internt, vil dog højst sandsynligt emigrere til andre europæiske nationer, mener Eduard Dolinsky, direktøren for den jødiske komité i Ukraine. Han mener endvidere, at det har langt mere vidtrækkende konsekvenser end blot det demografiske: Med en økonomisk krise, der hænger over verden, vil genopbygningen af ​​det jødiske liv i Ukraine blive meget vanskelig, når freden til sidst kommer. Potentielle donorer bliver simpelthen nødt til at prioritere benhårdt med færre penge mellem hænderne, og revitalisering af de jødiske samfund vil ikke stå øverst på disse prioriteringslister, mener Dolinsky.

Det er især de mindre menigheder, der mærker effekten stærkest. Så selv en by som Vinnytsia, der ligger langt fra frontlinjen og længere mod vest end Kiev, med en jødisk befolkning på 3.000 før invasionen, har en ud af tre synagoger problemer med at kunne holde gudstjenester på grund af fraværet af jøder i byen. De to andre synagoger har også lukket dørene på ubestemt tid, til sidst mødte ingen op til gudstjenester der og tilbuddet var dermed overflødigt.

Det anslås, at ca. halvdelen af ​​jøderne i Ukraine er på flugt eller er flygtet, enten internt eller ved at forlade landet.

Læs også:
Det Hvide Hus: »Ruslands krig er antisemitisk«
Rusland slår ned på jødisk magtgruppe


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //