Kyiv Independent: EU er skyld i, at modoffensiven går dårligt

UKRAINEKONFLIKTEN: I en omfattende gennemgang har Kyiv Independent og en række europæiske aviser peget på store mangler i Vestens militærindustri. Dette har ført til akut ammunitionsmangel, da Ukraine forsøger at bekæmpe Rusland.

Ukrainske tropper (arkivbillede).
Foto: Ukraines forsvarsministerium (CC BY-SA 2.0)

En omfattende gennemgang af det CIA-sponsorerede Kyiv Independent og en række europæiske aviser viser, at militærhjælp fra Vesten har været utilstrækkelig for Ukraine. De peger på store mangler ved fremstilling og håndtering af ammunition, som har ført til, at Ukraine ikke har kunnet lykkes med sin modoffensiv i løbet af sommeren.

Ifølge anmeldelsen bruger Ukraine 3-10 gange mindre ammunition end russerne, afhængigt af intensiteten af ​​kampene. Russerne affyrer 60.000 artillerigranater dagligt, mens Ukraine højst kan bruge 20.000 pr. dag. På trods af dette forbruger de mere ammunition, end Europa kan producere.

For nylig blev det også annonceret, at Washington vil sende klyngeammunition til Ukraine, fordi man simpelthen ikke har nogen “almindelig” 155 millimeter artilleriammunition tilbage at sende.

I Ukraine begyndte våbenindustrien at producere ammunition to måneder før den russiske invasion i februar sidste år. Men bureaukrati, korruption og det faktum, at en stor del af industrien er blevet ødelagt i krigen, har ikke ført til nogen resultater. Et tidligere forsøg på at starte produktionen af ​​artilleriammunition under borgerkrigen i Donbass mislykkedes også på grund af korruption.

I 2020 indgik de en aftale med en amerikansk producent om at købe artilleriammunition, der aldrig blev leveret. I stedet blev ammunitionen bestilt fra et ukrainsk firma, som leverede et lavkvalitetsprodukt, som ikke kunne godkendes af Forsvarsministeriet.

Ved krigens start havde Ukraine et lager af ammunition fra sovjettiden, som ikke passede til NATO-våben. Dette lager holdt kun i en måned, og herefter har andre østeuropæiske lande med samme type ammunition tømt deres sovjetiske lagre.

Når Ukraine har modtaget nye artillerisystemer fra NATO og artilleriammunition fra forskellige producenter i Vesten, har ammunitionen, på trods af den teknisk set samme kaliber, nogle gange været så anderledes, at man har været nødt til at “slibe” ammunitionen for at passe til de våben, man bruger:

Da Ukraine modtager våben fra forskellige lande og leverandører, har det skabt et ammunitionskaos, der påvirker militærets præstationer: Soldater er blevet tvunget til at bruge tid på at veje indkommende ammunition og manuelt slibe den, så den passer, hvilket kan komme i vejen for militære missioner.

“Moderne krigsførelse” og den evige mangel på ammunition
I EU og NATO har årelange nedskæringer i forsvaret af medlemslandene også ført til halvtomme ammunitionslagre. Kort efter den russiske invasion af Ukraine erklærede admiral Rob Bauer fra NATO’s Militærkomité (NATO MC), at den militære alliance ” ikke vil være i stand til at give Ukraine tilstrækkelig støtte, hvis krigen fortsætter i lang tid” .

Eksperter i blandt andet Storbritannien og Tyskland indrømmede også, at deres respektive lande kun har ammunition til at holde et par dage under en storstilet og intens krig.

Ifølge en kilde i Ukraines forsvarsministerium blev det klart for vestlige ledere i foråret, at moderne krigsførelse stadig kræver en stærk militærindustri og store ammunitionslagre.

“Det var et chok for dem,” siger kilden.

Omtrent samtidig blev det klart, at Ukraine bruger fem gange så meget ammunition, som den europæiske forsvarsindustri kan producere sammen.

I september begyndte de ukrainske ammunitionslagre at tømmes, og ifølge avisens kilder inden for den ukrainske hær affyrede ukrainerne to skud artilleri for hver 100 skud, russerne affyrede på det tidspunkt. Kun to måneder senere blev der igangsat en omfattende opgørelse over NATOs ammunitionslager, som ikke blot afslørede en akut mangel på artilleriammunition, men også at flere medlemslande ikke anede, hvad de havde af ammunition.

– Nogle medlemslande var nødt til at tælle [ammunitionen] manuelt, siger en kilde, der var involveret i opgørelsen.

Efter opgørelsen kom der også signaler fra Tyskland om, at de allerede havde sendt så meget ammunition til Ukraine, at landet nu kun har ammunition tilbage til højst to dages krig.

Den akutte mangel på ammunition i NATO og Ukraine har betydet, at Ukraine ikke kan bruge artilleri efter hensigten.

— Det er normalt at angribe en gruppe fjendtlig infanteri med 15 til 20 granater. Men hvis vi skulle gøre det, ville vi ikke have nogen ammunition tilbage til den næste gruppe, siger en artillerist i den ukrainske hær.

I stedet for at dække fjendens positioner med artilleriild, må Ukraine nøjes med at bruge artilleri som “sniperrifler”.

Nato-kilder hævder dog, at ukrainerne bruger “moderne artilleri” på en forkert og “sovjetisk” måde, og at NATO-artilleriet er så avanceret, at der ikke er behov for at “spilde ammunition”. Men ifølge ukrainerne mangler mange af disse artillerisystemer den teknologi, der kræves til seriøs præcisionsbrug.

Ukraines indenrigsministerium: “Uden det rigtige udstyr vil disse planer ikke fungere”
Den akutte ammunitionsmangel og Vestens problemer med at konkurrere med Ruslands militærindustri er et problem, som har været kendt i lang tid, selvom mainstream-medierne gentagne gange i stedet har forsøgt at hævde, at Rusland “snart er ved at løbe tør for ammunition”. I et bittert interview med Washington Post tidligere på måneden svarede den ukrainske hærchef  Valery Zaluzhny på vestlige klager om, at modoffensiven bevæger sig for langsomt.

— Det her er ikke et show, som hele verden skal se og satse på. Hver dag, hver meter, skal betales med blod. Uden det rigtige udstyr vil disse planer slet ikke fungere. Men vi udfører [modoffensiven] alligevel. Nå, måske ikke så hurtigt, som dem, der ser programmet, gerne vil, men det er deres problem, sagde den øverstkommanderende.

Ifølge NATOs egen doktrin skal man kun iværksætte en modoffensiv, hvis man har en form for dominans, i luften eller med artilleri, som Ukraine ikke har.

— Og når Ukraine vender sig til offensive operationer, hvilken doktrin skal så følges? NATO? Den Russiske Føderations?, undrede Zaluzhnyi og fortsatte:

– “Du har din egen doktrin. Du har kampvogne, du har nogle våben, du har nogle APC’er,” hvad er det for en snak?

LÆS OGSÅ:
Danmark forærer “hele det danske artilleri” til Ukraine


 • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.

 • Kaj Hansen says:

  Krigen har vist sig at være endnu engang til ære for våbenproducenter og banker. Træk den så lang tid ud så lagre bliver tømte, nye ordre lægges og finansieres via lån som skatteyderne betaler.

 • NATO ønsker at trække krigen ud så meget de kan for at 1) svække Rusland på længere sigt 2) trække Ruslands fokus væk fra Syrien, hvor de har anti-luft systemer til at stoppe Israels fly med at bombe Syrien, og så har Rusland kæmpet mod Israels støttede terrorgrupper såsom IS og kurderne. Og 3) som en bonus kan korrupte vestlige ledere og deres venner i våbenindustrien tjene en masse penge.

  At dette betyder rædsler for ukrainerne er ligegyldigt i de jødisk amerikanske øjne. Men her er nogle eksempler. Ukraine har mistet så mange mænd i kampene, at de nu er nød til at sende 6-måneders gravide kvinder i for store uniformer ud på fronten, eller at 23-årige kvindelige blomsterbindere får svampeinfektion i skeden på fronten, fordi de er nød til at være der for længe af gangen og uden basale kvindelige sundhedsmaterialer. Kilde: https://www.google.com/amp/s/www.businessinsider.com/female-ukrainian-soldiers-suffer-lack-of-womens-resources-report-2023-7%3famp

  At der overhovedet er kvinder ved fronten er sindssygt, men virkeligheden i Ukraine er langt værre end det. Denne krig bør stoppes. NATO og jøderne i vesten burde presse Ukraine til at overgive sig og opgive deres drømme om NATO- og EU-medlemsskab. Men jøderne og deres lakajer i vesten er ligeglade med ukrainernes skæbne, så det kommer aldrig på tale.

 • Kaj har nok ret, men man kunne også frygte at der er noget større i planerne siden Europas hære nedrustes af jøder og forræddere.
  Vi har fjendtlige styrker dybt bag vores linjer, vi skræmmer alle der ikke er bøsser, fremmede og kvinder (eller deres håndlangere) ud af vores hære, og vi sender al vores isenkram væk så jøderne kan knuse de få tilbageværende etnisk hvide lande i Europa.

 • Lars Agerbæk says:

  man hører mange langt ude teorier om ‘befolkningsudskiftning’ og ‘New Khazaria’ i Ukraine. Men når man hører om Ruslands konstante artilleri-bombardement, kvinder på fronten og nu den her mangel på arbejdskraft. Så tænker man alligevel sit… https://kyivindependent.com/ministry-ukraine-needs-additional/


 • Skriv et svar

  Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //