Modstandsbevægelsen demonstrerede i Oslo og dominerede nyhederne i Norge

MODSTANDSBEVÆGELSEN: Den nordiske modstandsbevægelse demonstrerede i Oslo lørdag og dominerede nyhederne.

Den nordiske modstandsbevægelse demonstrerer foran Stortinget. Foto: Frihedskamp.

Under og efter Den Nordiske Modstandsbevægelse demonstrerede for nationalsocialismen uden for Stortinget i lørdags, var der storm i medierne. Mediebilledet var fuldstændig domineret af organisationens march i Oslos gader.

Medierne har kaldt demonstrationen alt fra »ulovlig« til »nynazistiske optøjer«, for til sidst at ende med »uanmeldt demonstration«. Selv statsminister Jonas Gahr Støre og byrådsleder Raymond Johansen så sig nødsaget til at kommentere demonstrationen.

Frihetskamp har talt med Modstandsbevægelsens norske chef Tommy Olsen , som giver en førstehåndsberetning om demonstrationen.

– Politiet forsøgte at forhindre vores lovlige demonstration, inden vi kom i Stortinget. Vi passerede dem og foretog markeringen på Eidsvolls plads foran Stortinget. Vi gennemførte også vores planlagte tale og banner drop på Løvebakken. Senere forsøgte politiet igen at forhindre demonstrationen, da vi var ved Universitetsgaten, ved at standse aktivisterne og sige, at vi ikke måtte gå længere. Vi vendte om, og de forsøgte at forhindre os igen. Vi pressede på, men en politimand råbte »lad dem passere«. Så gik vi videre, men blev stormet bagfra af politiet.

Derefter blev 35 aktivister anholdt og kørt til en politistation, hvor de blev tilbageholdt. Alle aktivister er nu løsladt og er på vej hjem. De er ved godt mod efter at have været tilbageholdt i en dag.

Ulovlig demonstration?
Findes der sådan noget som en »ulovlig demonstration« i Norge? Grundlovens paragraf 101 siger, at enhver har ret til at forsamles og demonstrere:

Alle har ret til at melde sig ind i og forlade foreninger, herunder fagforeninger og politiske partier.

Alle kan mødes i fredelige forsamlinger og demonstrationer.

grundlovens § 25 kan man læse, at de styrende myndigheder kan opløse en folkegruppe efter klart at have forklaret loven om oprør til den:

Regeringen har ingen ret til at bruge militær magt mod borgerne undtagen ifølge loven, medmindre en forsamling organiserer den offentlige fred og ikke skilles, så snart den civile regering tre gange har læst oprørsdekreterne højt og tydeligt for den.

Politiet ønsker, at du melder en demonstration i god tid, men hvis det ikke er sket, er det ikke tilstrækkeligt grundlag for politiet at opløse demonstrationen. Det skriver politiadvokat Kai Spurkland følgende på Politiforum.no:

Politiet kan ikke standse en markering alene, fordi den ikke er varslet på forhånd. Det må der være en saglig grund til. At mærkningen ikke er annonceret på forhånd vil dog sænke tærsklen for at annullere mærkningen.

Politiet kan kun forbyde markeringer, når der er grund til at frygte alvorlige forstyrrelser, eller formålet med markeringen er ulovligt. Tærsklen for helt at forbyde demonstrationer er meget høj, men politiet har ret til at stille betingelser.

Modstandsbevægelsen dominerede nyhederne
Der har været løgne i medierne om, at demonstrationen marcherer over børns kridt-tegninger på gaden. Billederne fra dagen viser dog, at demonstrationen er på fortovet, og at det er politiet, der ødelægger børnenes tegninger.

Nedenfor er et udvalg af artikler fra mainstream-medierne om demonstrationen i Oslo. Den zionistiske »alternative« netavis Document.no har også skrevet om sagen.


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //