Ny EU-lov frustrerer dyrlæger og kæledyrsejere

EU: Fredag d. 28. januar trådte en ny EU-lovgivning i kraft, der kommer til at påvirke både dyrlæger, dyreejere og kæledyr. Hvordan præcis den nye lovgivning bliver implementeret i Danmark, er endnu meget uklart for de praktiserende dyrlæger, men den frustrerer allerede.

Temabillede. Foto: Maxpixel.net CC0 Public Domain

Danske dyrlæger og Den Danske Dyrlægeforening og andre førende henvisningshospitaler for hunde, katte og de eksotiske kæledyr som kaniner og gnavere, fugle mm, forsøger at navigere igennem den nye EU-forordning som unægteligt kommer til at påvirke kæledyrsejere, deres dyr og dyrlægernes hverdag.

»Som det ser ude lige nu, vil det have vidtrækkende konsekvenser for vores daglige arbejde«, lyder meldingen i et Facebook-opslag fra dyrlæge Lise Rovsing fra Dyreklinikken Artemis.

De nye EU-regler har særdeles stor betydning, hvis man har kanin, men hundeejere og andre kæledyrsejere kommer også til at blive berørt.

Kaninen er af EU defineret som værende en del af produktionskæden og betragtes derfor som et produktionsdyr, som i Danmark derfor lovformeligt vil blive betragtet som et dyr, der forventes at skulle spises.

 

Har man en kanin derhjemme betyder de nye regler:

  • Som kaninejer skal man have været på »medicinhåndteringskursus«, hvis man vil behandle sin kanin med medicin derhjemme.
  • Hvis en kanin skal til dyrlægen, skal dyrlæge nu igennem en stor administrativ opgave.
  • Dyrlæger skal f.eks. udfylde og indberette papirer med de såkaldte »tilbageholdelsestider«. Det er den tidsperiode fra et dyr får medicin, til det efterfølgende må spises.

»Vi er på Dyreklinikken Artemis på nuværende tidspunkt ikke gearet til at følge med den administrative hurdle og organisere medicinhåndteringskurser«, lyder det fra Lise Rovsing, som understeger af regler som disse er tegn på, hvor slemt det kan gå, når EU-lovgivning ikke målrettes de enkelte lande.

 

Læs også: Europas Forenede Stater

 

Har du hund eller kat, vil du også opdage den nye EU-lovgivning.

Den har stor betydning for, hvad danske dyrlæger nu må ordinere af medicin til kæledyr.

Recepter må fremover kun udskrives efter en klinisk undersøgelse af dyret eller en anden passende vurdering. Det er endnu uvist om f.eks. en videokonsultation er tilstrækkeligt vurderingsgrundlag.

»Vi må ikke længere forlænge en recept medmindre vi igen ser dyret på klinikken til en vurdering. Det er derfor slut med, man kan ringe og bede om en receptfornyelse. Velvidende der naturligvis er et vist rationale i, vi hele tiden skal føre opsyn med dyrene og den givne medicin, så føles det omstændeligt«, udtaler Lise Rovsing.

»Vores dygtige veterinærsygeplejerske må som udgangspunkt ikke længere vejlede klienterne i brug af ordineret medicin. En regel, der er en direkte hån mod den gode uddannelse, sygeplejerskerne får i Danmark og udviser dyb disrespekt overfor det fremragende vigtige arbejde, som de gør på dyreklinikkerne. Vores arbejde er i den grad baseret på et tillidsforhold mellem os og vores klienter. Vi har tillid til vores klienter i dialog med os forsvarligt vælger at forlænge behandling med f.eks. smertestillende mod slidgigt, uden vi skal se patienten hele tiden«, forsætter Rovsing.

Der er med EU’s nye regler heller ikke længere muligt for dyrlægen ud fra en individuel vurdering af patienten at bestemme behandlingslængden.

Danske dyrlæger er klar over, at de kommer til at stå overfor nogle gevaldige udfordringer i fremtiden, men forsikrer om, at dyrets tarv kommer før enhver EU-forordning.

»Som dyrlæge vil dyreværnsloven altid stå før alt andet«, lyder det fra Lise Rovsing.

 

Læs også:
Nationalsocialisterne indfører dyrebeskyttelseslove i Tyskland
Nationalsocialisme og dyrerettigheder
Miljøpartiet NSDAP
Modstandsbevægelsens politiske mål: Punkt 6


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.

  • EU ødelægger mange ting for almindelige borgere


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //