Rusland er oprørt over Merkels indrømmelse om Ukraine

UKRAINEKONFLIKTEN: Merkels indrømmelse af, at Minsk-aftalerne kun var beregnet til at give Ukraine tid til at forberede sig på en militær konfrontation med Rusland, har gjort Moskva vrede. Det russiske udenrigsministerium mener, at indrømmelsen kan bruges i en fremtidig krigsdomstol.

Maria Zacharova, informationsansvarlig for det russiske udenrigsministerium. Foto: Dip Mid RF, Nikita Kotjik (CC BY-SA 4.0) via Wikimedia Commons.

I løbet af onsdagen blev Tysklands tidligere kansler Angela Merkel, som var en af ​​initiativtagerne til den anden Minsk-traktat fra 2015, interviewet. Traktaten blev dengang sagt at skulle skabe fred i Ukraine og betød blandt andet, at Kiev lovede at stoppe med at skyde med tungt artilleri mod udbryderrepublikkerne Donetsk og Luhansk og at give regionerne øget selvstyre.

Hverken den første eller den anden Minsk-traktat blev på noget punkt implementeret af Ukraine, hvilket ifølge Moskva igen førte til den russiske invasion af landet tidligere på året. I interviewet med Zeit Magazine indrømmede Merkel også, at det aldrig rigtig var meningen, at de skulle implementeres. I stedet ville de bedrage Rusland, så Kiev kunne nå at opbygge sine militære styrker inden den planlagte voldelige konfrontation med nabolandet.

Torsdag kommenterede talsmanden for det russiske udenrigsministerium, Maria Zacharova, Merkels handlinger, rapporterer RT. Zacharova hævder, at den »skrækkelige« indrømmelse af Minsk-aftalerne kan være årsagen til, at magthaverne bag det globale krigsspil kan blive stillet for retten.

— De [politikere i Vesten. red. anm.] taler meget om juridiske vurderinger af, hvad der sker i Ukraine, særlige krigsdomstole [mod russere] og alle mulige sådanne sager. Men dette er en specifik grund til en krigsdomstol, sagde Zacharova under et pressemøde torsdag.

Ifølge Zacharova har Merkel nu indrømmet, at alt, hvad Vesten gjorde vedrørende Ukraine i 2014 og 2015 handlede om at »aflede det internationale samfund fra reelle problemer, forsøge at købe tid, opbygge Kiev-regimet med våben og eskalere spørgsmålet til en storskalakonflikt«.

Zacharova påpeger, at det betyder, at vestmagterne brugte flere timer på at forhandle den anden Minsk-traktat, velvidende at intet af det alligevel ville blive implementeret, mens de »pumpede våben ind i Kiev«. Ifølge talsmanden er dette et bevis på, hvordan Vesten bruger løgne og »intriger, manipulationer og enhver form for fordrejning af sandhed, lov og rettigheder, som man kan forestille sig«.

— De havde ikke ondt af nogen. Kvinder, børn, civilbefolkningen i Donbas eller hele Ukraine. De havde brug for en konflikt, og de var klar til den allerede dengang, i 2015.


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //