Stephen Wise – en pioner indenfor den jødiske magtbevægelse

DAGENS DATO 17. MARTS: På denne dag i 1874 blev zionistlederen Stephen Wise født. Han var rådgiver for to præsidenter, hovedorganisator af den jødiske krigserklæring mod Tyskland i 1933, samt grundlægger af World Jewish Congress.

Rabbineren Stephen Wise anses for at have været faderen til den amerikanske zionisme og er blevet beskrevet som »den mest indflydelsesrige amerikanske jøde i sin tid«. Og ikke uden grund. Wise havde direkte kontakt med og fungerede som rådgiver for de to præsidenter Woodrow Wilson og Franklin D. Roosevelt. Han anses for at have spillet en nøglerolle i Wilsons støtte til Balfour-erklæringen – hvilken gav jøderne staten Israel på bekostning af palæstinenserne – og var en af ​​dem, der opildnede Roosevelt til krig mod Tyskland. Stephen Wise stod i spidsen for organisationerne American Jewish Congress og World Jewish Congress, hvor den danske pendant til disse, Det Mosaiske Trossamfund, gennem pres på den danske regering i 1939 sørgede for, at loven om racisme, den såkaldte paragraf 266 b, blev indført.

Stephen Samuel Weis (født Weisz) blev født i Ungarn den 17. marts 1874. Familien emigrerede til USA i 1882. Weiss’ far og bedstefar var rabbinere, og det ville han selv blive i en alder af 26 i synagogen Congregation Beth Israel i Portland, Oregon.

Et par år tidligere havde han dannet sin første zionistiske organisation i USA, New York Federation of Zionist Societies. Han ville danne en række zionistiske organisationer og blive leder af de mest magtfulde af dem. Allerede i 1898 blev Stephen Wise anset for at være pålidelig nok til at deltage som delegerede ved Den Zionistiske Verdensorganisations anden kongres i Basel, et stort møde af zionister strengt forbeholdt jøder. Stephen Wise arbejdede tæt sammen med zionistlederen Theodor Herzl indtil sin død i 1904.

I 1914 var Stephen Wise med til at stifte NAACP. Denne »sorte« borgerrettighedsbevægelse var i princippet udelukkende kontrolleret af jøder og blev brugt som et redskab mod hvide i det amerikanske samfund.

Fire år senere, i 1918, grundlagde Stephen Wise sammen med Felix Frankfurter og Louis Brandeis den fortsat meget magtfulde organisation American Jewish Congress. Frankfurter og Brandeis havde også forbindelser til Det Hvide Hus. Begge var blevet udnævnt til dommere ved USA’s højesteret af henholdsvis præsidenterne Wilson og Roosevelt. Brandeis var allerede dommer, da denne trio grundlagde American Jewish Congress. Frankfurter blev dommer senere og brugte senere sit embede til at beordre »school desegration«, også kaldet »forced busing«, hvor hvide skolebørn blev tvunget – nogle gange under trussel med våben – til at gå sammen med sorte i kommunale skoler.

Som rådgiver for præsident Wilson var Wise medvirkende til at opnå præsidentens støtte til Balfour-erklæringen. Wise brugte også sin indflydelse til at overtale Roosevelt til aktivt at modsætte sig det nationalsocialistiske Tyskland og til at kræve hård gengældelse efter krigen. Wise var en af ​​ophavsmændene til den jødiske krigserklæring mod Tyskland i 1933. Gennem massive demonstrationer i USA opfordrede Wise jødiske erhvervsdrivende og europæiske stater til at boykotte Tyskland økonomisk. Han var selv taler ved disse møder.

Stephen Wise var en hovedorganisator for den jødiske krigserklæring mod Tyskland i 1933.

I 1936 grundlagde Stephen Wise sammen med Leo Motzkin og Nahum Goldmann World Jewish Congress, der i dag er kendt for at stå bag nedkæmpelsen af ​​Det Gyldne Daggry i Grækenland. Denne organisation blev skabt af American Jewish Congress med det formål at kæmpe mod nationalsocialismen på et bredere plan. Wise var formand fra 1936 til sin død i 1949.

Stephen Wise agiterer for en verdensomspændende boykot af Tyskland.

Det var Wise, der fra begyndelsen fremsatte absurde beskyldninger om, at tyskere lavede sæbe af døde jøder, en propagandaløgn, som i dag afvises af alle seriøse historikere. Wise og World Jewish Congress fremsatte disse påstande under en pressekonference i august 1942, hvor de første påstande om en generel tysk udryddelsespolitik også blev udfærdiget. Wises »bevis« var et telegram fra det jødiske verdenskongresmedlem i Genève, Gerhart Riegner, som sagde, at han havde hørt om dette rygte. I december 1942 fordømte de allierede denne påståede udryddelsespolitik takket være Stephen Wises overtalelsesevne.

(Klik for at forstørre)

I en artikel fra november 1942 hævdede lederen af ​​American Jewish Congress, Stephen Wise, at Hitler havde beordret udryddelsen af ​​alle jøder. Ifølge Wise ville 2 millioner allerede være blevet dræbt. Wise nævner dog ikke »gaskamre«, men at »nazistiske læger« sprøjter luftbobler ind i jødernes årer og dræber »mere end hundrede i timen«. At injicere luft skulle være dødeligt er ifølge lægevidenskaben en myte – i de fleste tilfælde er det ikke nok til at stoppe hjertet eller forårsage umiddelbar død.

I 1946 begyndte American Jewish Congress og World Jewish Congress, som begge på det tidspunkt blev ledet af Stephen Wise, også at lægge pres på Sverige. I Sverige var der på det tidspunkt en forfatter ved navn Einar Åberg, som blev kendt for at sprede skrifter og løbesedler over hele verden, der talte imod Stephens Wises påstande om »udryddelsespolitik«. De jødiske kongresser ønskede at tie Åberg og repræsentanter fra Wise-organisationer sørgede derfor for, at den svenske regering vedtog Lex Åberg. Denne lov er en forløber for det, der i dag er loven om hetz mod folkegrupper i Sverige.

Nahum Goldmann, der overtog World Jewish Congress efter Stephen Wises død, har kommenteret den magt Wise og andre zionistiske ledere havde over blandt andet Roosevelt. I bogen My Life – USA, Europe, Israel (1981) skriver Nahum Goldmann, hvordan Roosevelt selv indså og jokede med, hvordan han tog imod ordrer fra Wise og andre medlemmer af denne jødiske magtbevægelse:

Stephen Wise…occupied a unique position, not only within American Jewry, but also generally in America…He was a close friend of Wilson…he was also an intimate friend of Roosevelt and had permanent access to him, a factor which naturally affected his relations to other members of the American Administration…Directly after this, the President’s car stopped in front of the veranda, and before we could exchange greetings, Roosevelt remarked: ’How interesting! Sam Rosenman, Stephen Wise and Nahum Goldman are sitting there discussing what order they should give the President of the United States. Just imagine what amount of money the Nazis would pay to obtain a photo of this scene.


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.

  • Søren kam says:

    Man skal ikke være i tvivl om jødernes gennemsyrede magt. Og deres egen bevidsthed om det.
    https://m.youtube.com/watch?v=P4bRViR_56c


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //