Systemmedia mørklægger vidnesbyrd om at Ukraine holder gidsler i Azovstal

UKRAINE: STV har publiceret et interview med en ukrainsk kvinde som klarede sig ud af Azovstal. Problemet er bare, at STV har klippet de vigtigste detaljer i interviewet ud.

Vestlige medier har ofte skrevet om Ruslands omringning af Azovstal-stålværket i Mariupol, hvor et stort antal ukrainske soldater og civile befinder sig i tunnelerne. Rusland har ved flere lejligheder opfordret ukrainske styrker til at tillade civile at blive evakueret via humanitære korridorer, mens Ukraine stort set har nægtet at gå med på forslagene.

En af dem, der slap væk, er Natalia Usmanova (37), som arbejdede på stålværket og søgte tilflugt der, da krigen brød ud. Da Usmanova endelig kommer ud af stålværket, gennem en nødhjælpsindsats koordineret af FN og Røde Kors, bliver hun interviewet og bekræfter, hvad Rusland har påstået om, at ukrainske styrker holder civile som menneskelige skjolde.

– De satte os i et bur, de slap os ikke ud. De kom og truede os: »Vi begraver dig her«, siger hun og fortsætter.

– Ikke alle, nogle af dem truede os. Andre var normale. Så sagde de: »Bare rolig, de bekymrer sig om dig. De vil forhandle for at sikre, at du bliver løsladt«. Men vi troede ikke længere på det. Nogle gange hørte vi i radioen om en grøn korridor, som betød, at vi ville blive evakueret. Men de sad bare i bunkeren og lod som ingenting og vogtede udgangene, så ingen kunne komme ud.

– De bevogtede os døgnet rundt, så vi ikke kunne slippe væk.

SVT i Sverige har siden offentliggjort et uddrag fra interviewet med Natalia Usmanova, hvor hendes udtalelse om, at de blev holdt som gidsler, blev klippet ud. Dette afslører Frie Tider.

I SVT’s indslag vælger de at vise, at Usmanova fortæller, at hun blev stoppet fra at evakuere af ukrainske soldater med ordene: »Vi tør ikke slippe dig ud, for så skyder russerne dig ned«. SVT har dog skåret den del af interviewet væk, hvor hun fortæller, at hun ikke troede på de ukrainske soldater, at de truede civile med, at de ville begrave dem, og at de bevogtede udgangene, selvom der var korridorer, hvor de kunne evakuere.

Azovstal worker Natalia Usmanova explains how life was inside the mariupol bunkers from ted on Vimeo.

Også i Danmark har medier som TV2 og DR omtalt evakueringen og fremhævet Usmanova, men måske ikke uventet har de også gengivet samme fortælling som SVT i Sverige. Usmanovas udtalelse om, at ukrainske styrker holdt civile som gidsler, er ikke at finde i deres nyhedsartikel.

Læs også:
Russia Today i Donetsk: Ukrainske hær bomber civile

Kilder:
Fria Tider


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //