Tamim Sultani fra Vetlanda-sagen får livstidsdom

SVERIGE: I onsdags blev der afsagt dom i den såkaldte Vetlanda-sag mod den afghanske Tamim Sultani, der stak flere personer ned tidligere i år.

Afghaneren Tamim Sultani dømmes til livstid i fængsel. Foto: Privat/Instagram.

Onsdag den 3. marts 2021 gik afghaneren Tamim Sultani til angreb med en kniv mod flere personer i det centrale Vetlanda. Otte personer blev såret inklusiv afghaneren selv, da politiet åbnede ild. Allerede dagen efter kunne Nordfront afsløre Sultanis identitet og fortælle om hans baggrund:

Den afghanske terrorist er 22 år gammel og er ved et par tidligere lejligheder blevet dømt for mindre narkotikaforseelser, da han røg cannabis. I går foretog politiet en ransagning i hans hjem i Vetlanda, hvor han har boet i omkring et år nu.

Dommen for narkotikakriminaliteten kan hentes her: B 1537-19

Ifølge Expressen var gerningsmandens opholdstilladelse i landet udløbet, og han har for nylig ansøgt om en ny tilladelse. Sultani kom til Sverige i 2016 fra Afghanistan og blev først registreret i folkeregistret i 2017.

Senere kunne journalisten Joakim Lamotte også afsløre, at Sultani råbte »allahu akbar« under mindst et af angrebene, hvilket han fandt ud af, da et offer kontaktede ham. Politiet var sammen med sikkerhedspolitiet allerede begyndt at efterforske angrebene som en potentiel terrorforbrydelse.

Nu er dommen i den omtalte sag kommet fra Eksjö byret. Tamim Sultani blev dømt for syv tilfælde af drabsforsøg og et antal mindre narkotikaforseelser, der blev begået i efteråret 2020.

Straffen for hans gerninger vil være livstidsfængsel og derefter udvisning fra Sverige. Derudover skal han betale sagsøgerne erstatning på i alt ca. 1.040.000 SEK.

Ifølge den afsagte dom indrømmer Sultani de to første tilfælde af drabsforsøg og narkotikakriminaliteten. Han siger, at han ikke kan indrømme eller benægte de resterende fem tilfælde »på grund af sit sindsleje og akutte dårlige humør«.

Beviset er groft baseret på forhør med sagsøgerne, alarmopkald, registrerede GPS-koordinater på Sultanis telefon på relevante tidspunkter og den kniv, der blev brugt under angrebene og spor af blod på den.

Sultani beskriver selv, at efter en stofmisbrug endte han med, hvad han selv hævder, er en slags psykotisk tilstand hvor han derefter også skar sig i håndleddene. Den næste dag havde han vandret rundt i Vetlanda og oplevet mærkelige ting. Da han sad og røg ved rådhuset, skal en person være kommet op til ham og sagt, at Gud ikke eksisterer, hvilket gjorde ham så vred, at han gik hjem og hentede en kniv.

Planen var at finde ateisten og dræbe ham, hvorefter Sultani ville begå selvmord ifølge hans egen beretning. Da han vendte tilbage til centrum, sagde han at hans hjerne »stoppede med at fungere«. Der husker han, at han angreb to personer ved banegården og en ved Willys. Endelig husker han, at han blev skudt og arresteret af politiet på en skole, da han var ved at skære sig i halsen.

Afghaneren siger, at han forsøgte at blive deporteret i forbindelse med den juridiske proces, hvilket af naturlige årsager ikke skete. Han siger dog, at han ikke forstår, hvad problemet er.

Ifølge dommen vil Tamim Sultani fortsat blive tilbageholdt, indtil fængselsstraffen begynder. Eksjö byret skal have modtaget en eventuel appel senest den 4. august.

Læs dommen mod terror-afghaneren her.

Læs også:
Terrorafghaneren i Vetlanda – Tamim Sultani


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //