Tidligere rabbiner i Moskva: »Mørke skyer i horisonten for russiske jøder«

JØDESPØRGSMÅLET: Den tidligere rabbiner i Moskva, Pinchas Goldschmidt, som nu lever i eksil i Israel, har for første gang talt offentligt om sin motivation for at forlade Rusland og sine fremtidsudsigter for jøder i Rusland. Flere oplysninger om Ruslands motivation for at forbyde det jødiske agentur er også dukket op.

Jewish Agency for Israel. Skærdump fra Twitter.

Den tidligere rabbiner i Moskva, Pinchas Goldschmidt, forlod Rusland tidligere på året til fordel for Israel, angiveligt fordi han følte, at der var opstået et truende klima i Rusland i kølvandet på invasionen af ​​Ukraine. Han oplyser også, at han bliver i Israel, indtil den politiske situation i Rusland ændrer sig, altså indtil Vladimir Putin og hans kreds er fjernet, med andre ord regimeskifte.

Nogle få fremtrædende jøder, rabbinere og oligarker, gik ud og kritiserede invasionen, mens de fleste forholdt sig tavse; det ejendommelige ved det jødiske samfund er imidlertid, at jøderne, som en udpræget etno-religiøs minoritet, er det eneste samfund, der kollektivt er imod invasionen. Som Goldschmidt selv nu siger i et interview med AFP: »det jødiske samfund blev forsøgt presset til offentligt at støtte invasionen. Men vi stod sammen imod dette«. Han fortsætter: »Situationen er foruroligende, der er mange mørke skyer i horisonten for russiske jøder. Deres sikkerhed og fremtid afhænger af, hvordan forholdet mellem Israel og Rusland udvikler sig«. Goldschmidt har selv beregnet, at ca. 30.000 jøder er allerede emigreret fra landet siden invasionen.

Forholdet mellem Rusland og Israel er mildest talt forværret betydeligt på det seneste. Lige siden Rusland forkludrede Israels planer om regimeskifte i Syrien (som præsenteret i dokumentet »A Clean Break: A New Strategy for Securing the Realm«), har forholdet været køligt, og Israel har selv offentligt udtalt, at Ruslands tilstedeværelse og beskyttelse af Syriske interesser gør forholdet mellem de to lande anstrengt. Situationen forværredes yderligere, da Rusland valgte at forbyde den jødiske organisation Jewish Agency (JA).

Der har været spekulationer om, hvorfor Rusland valgte at forbyde den globale jødiske organisation, som på flere niveauer, uofficielle såvel som officielle, støttes af både de israelske og amerikanske myndigheder (JA blev oprettet i 1989 under Mikhail Gorbatjov, efter stærkt pres fra amerikanske myndigheder). Hvad der dog synes klart er, at Rusland har en stærk sag, når de nu har taget dette skridt, og højst sandsynligt sidder de på oplysninger, dokumenter, som er stærkt belastende.

Den undersøgende publikation The Cradle antyder, at Rusland opfatter det jødiske samfund som en femte kolonne i landet, idet jøderne i både Rusland og Ukraine har stærke, historiske bånd til hinanden. Russerne er simpelthen begyndt at betragte Jewish Agency som en organisation, der infiltrerede og spionerede på Rusland, på linje med andre udenlandske NGO’er, der er forbudt i landet; de var en forlænget arm af den jødiske forbindelse med oprindelse nationalt i Israel og USA, kanaliseret gennem kredsen omkring Volodymyr Zelenskyj, inklusive Zelenskyj selv, og ud i de jødiske samfund i begge lande. Det er simpelthen et spørgsmål om national sikkerhed for Rusland (noget der underbygger påstandene er, at Rusland, samtidig med forbuddet mod JA blev kendt, også var i fuld gang med at forbyde flere underanvendelser af CIA i landet, herunder tænketanken Carnegie Moscow Center.)

Forsiden af ​​den israelske avis Yediot Ahronot: Russisk ultimatum, krisen med Jewish Agency: Israel vil handle militært. Skærmbillede fra Twitter.

Kilder:
France24
The Cradle
Wikipedia


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //