Tidligere udenrigsminister: »EU er skyld i krisen«

ENERGIKRISEN: Østrigs tidligere udenrigsminister lægger skylden for Europas energikrise på de europæiske beslutningstagere, som har skabt et ubalanceret marked, hvor forholdet mellem udbud og efterspørgsel er blevet forvrænget.

Østrigs tidligere udenrigsminister Karin Kneissl. Foto: Bundesministerium für Europa, Integration und Äußeres – Romreise Karin Kneissl (16. Jänner 2018) (CC BY 2.0).

Debatten i mainstreammedierne om det, der er blevet kaldt Europas energikrise, har været domineret af forklaringsmodeller, hvor den russiske præsident Vladimir Putin er i centrum. Disse modeller har dog mødt modangreb, hvor der præsenteres et mere mangefacetteret billede.

Nu går den tidligere østrigske udenrigsminister Karin Kneissl ind i debatten. Krisen, som nu har ramt elbranchen i hele Europa, startede ifølge hende allerede i 2021 – og den er, mener hun, forårsaget af ingen ringere end de europæiske beslutningstagere selv.

– Vi havde en krise i elbranchen allerede inden gaskrisen startede, siger hun i et interview til det russiske nyhedsbureau TASS, som blev offentliggjort lørdag. Hun tilføjer:

– Det er et resultat af liberaliseringen gennem de sidste 15-18 år, og vi har lidt gennem denne krise siden april 2021 – i over et år på nuværende tidspunkt.

 

Et skævt marked

Ifølge Kneissel er det europæiske elmarked forvandlet fra et klassisk udbuds- og efterspørgselsmarked til noget uhåndterligt nyt, der fungerer »efter visse uforståelige principper«.

Hun understreger, at markedet blev omdirigeret af beslutningstagere med en præference for såkaldt vedvarende energi – og dermed mistede sin naturlige balance.

– På trods af de vedvarende energikilders rolle er elmarkedet stadig meget afhængig af gaspriserne – også når der produceres mere strøm fra vedvarende energikilder, siger hun og minder om, at elpriserne i regionen på kort tid steg med op til 40% efter april 2021 og at de nu er steget næsten 400%, hvilket uundgåeligt har store konsekvenser for husholdningernes økonomi.

– For producenterne, for industrisektoren er situationen endnu værre. Der er allerede en bevægelse i Storbritannien – den er ikke [en del af] EU, men den kan sprede sig yderligere – hvor folk simpelthen boykotter deres elregninger, fortsætter den tidligere udenrigsminister og slår fast, at el-krisen faktisk gik forud for gaskrisen.

I interviewet tilskriver Kneissl den nuværende krise i høj grad »den betydelige reduktion i investeringer i olie- og gasprojekter« – og forklarer, at dette har skåret udbuddet ned, mens efterspørgslen stadig er der.

Læs også:
Erdogan: »Europa har kun sig selv at bebrejde«
Danmark skruer ned for energiforbruget


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //