Danmark skruer ned for energiforbruget

ENERGIKRISE: Temperaturen skal ned i offentlige bygninger og unødig udendørsbelysning droppes. 

Temabillede. Foto: Pixabay.

Et pressemøde om forsyningssikkerhed i Danmark blev afholdt i dag, hvor klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen kalder energikrisen for »historisk«. I værste fald kan Danmark komme til at stå i en situation, hvor der mangler energi, lyder det fra forsyningsministeren, ifølge TV2.

Dan Jørgensen nævner Ruslands invasion af Ukraine som årsagen til energikrisen, og ikke Vestens sanktioner mod Rusland.

– Priserne er steget markant, og vi ser ind i en vinter, hvor Danmark og Europa risikerer at mangle energi, siger han.

Selvom Danmark hverken mangler el eller gas i øjeblikket, er situationen så alvorlig, at regeringen har lanceret en række tiltag for at spare på energien.

Der skal blandt andet skrues ned for varmen i offentlige bygninger til 19 grader. Normalt ligger temperaturen på mellem 21 og 23 grader. Hospitaler, plejehjem og vuggestuer er undtaget.

Derudover skal fyringssæsonen forkortes. Det vil sige, at man først skal tænde for varmen i offentlige bygninger, når temperaturen falder til under 19 grader.

Dertil kommer, at der skal slukkes for al unødvendig udendørsbelysning. Det vil blandt andet sige, at der ikke længere skal være udendørs lys på bygninger, bare fordi det ser flot ud.

For at sikre stabiliteten på elmarkedet har et bredt flertal af Folketingets partier indgået en aftale om en statsgaranti på 100 milliarder kroner. Det fortæller erhvervsminister Simon Kollerup (S) på torsdagens pressemøde.

– Det er en statsgaranti, der skærmer forbrugerne og i sidste ende understøtter forsyningsikkerheden, siger Simon Kollerup og takker Venstre, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre, SF, Danmarksdemokraterne og Moderaterne for at være med til at handle hurtigt.

Dan Jørgensen uddyber, at det i første omgang handler om energiforbruget – primært gas – i statens institutioner, men »det kan også blive bredere«.

Der vil dog ikke komme påbud om, hvor varmt danskerne må have det derhjemme til vinter, forsikrede Dan Jørgensen.

Læs også:
Rusland lukker for gassen – på ubestemt tid
Erdogan: »Europa har kun sig selv at bebrejde«
Rusland: »Vi kan løse Europas energikrise«
De høje priser har tvunget mor og datter fra hus og hjem


 • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.

 • “Der vil dog ikke komme påbud om, hvor varmt danskerne måhave det derhjemme til vinter, forsikrede Dan Jørgensen.”
  Det lyder som noget vi har hørt før? Måske under en pandemi?

 • noel capo says:

  det bliver mørkt haha!!

 • Søren kam says:

  Og alt imens kan man læse om at den almindelige russer ikke mærker noget til sanktionerne og at den russiske økonomi har det fint. Den eneste virkning de vestlige sanktioner har, er at den gør de rige globalister rigere og den almindelige europæer og amerikaner fattigere. Man kan jo tænke over hvems interesser vores forræderiske politikere arbejder for. I hvert fald ikke din og min. Det eneste de fortjener er en kugle i nakken.

 • Adålf Hitler med å says:

  Det er nogle effektive sanktioner.


 • Skriv et svar

  Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //