Ungarn under EM: »Mænd knæler kun for Gud, fædreland og under frieri«

FODBOLD: Vesteuropæiske fodboldhold har i nogen tid nu startet deres kampe ved at knæle i ærbødighed for den sorte magtbevægelse. Men hverken Ungarn eller Kroatiens landshold vil gøre dette under sommerens europamesterskab.

Ungarns fodboldlandshold i 2011. Foto: Roger Gorączniak, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons.

Efter George Floyds død og de efterfølgende BLM-optøjer, der især har fundet sted i USA, har flere europæiske fodboldhold valgt at indlede deres kampe ved at knæle, en symbolsk handling, der henviser til ærbødighed overfor sort magt-bevægelsen.

Under EM vil det engelske landshold gøre dette inden hver kamp. Men i Østeuropa synes man ikke at være så imponeret over sort magt og hyldest af en kriminel.

Da Ungarn for nylig mødte Irland på hjemmebane, valgte det irske hold at gå ned på knæ, hvorpå de blev buhet ud af de ungarske fans på pladsen i Szusza Ferenc Stadium i Budapest.

Repræsentanterne for det irske landshold blev fornærmet af velkomsten, og landsholdstræner Stephen Kenny beskrev det hele som »ubegribeligt«, og at dette vil »skade Ungarns forhold til EU«.

Men den ungarske premierminister Viktor Orban forsvarer de ungarske fans og beskriver det irske landsholds opførsel i Budapest som en ren provokation.

– Hvis du er gæst i et land, skal du prøve at forstå kulturen og ikke provokere den. Fra vores kulturelle synspunkt, kan vi kun se denne handling som noget uforståeligt, som en provokation, mener Orban.

– Fansene reagerede på en provokation. De vælger ikke altid den mest elegante reaktion, men vi skal forstå deres begrundelse. Jeg er enig med fansene, fortsætter han.

Ifølge Orban er det også helt utænkeligt for ungarske mænd generelt og det ungarske landshold i særdeleshed at gå ned på knæ for sort magt-bevægelsen.

– Vi forventer ikke, at det ungarske landshold går ned på knæ, men at de vil kæmpe og vinde. Og i tilfælde af at de taber – gør de dette stående, mener Orban.

– Ungarske mænd går kun ned på knæ for Gud, fædreland og foran deres elskede, når de frier, fastslår premierministeren yderligere.

 

Forbyder politiske budskaber – men ikke alle

Forud for deres premierekamp mod England har det kroatiske landshold også meddelt, at de ikke har til hensigt at gå ned på knæ under kampen. Dette skyldes, at det engelske landshold har givet udtryk for, at det agter at gøre det, på trods af at de ligesom Irland for nylig blev buhet ud af fans i både Rumænien og Østrig for netop at gøre dette.

Kroatien ønskede ikke at kommentere beslutningen, men henviser kun til det faktum, at UEFA og FIFAs regler forbyder politiske budskaber på fodboldbanen.

På trods af dette har UEFA ikke givet udtryk for nogen stillingtagen til deres holdning til BLM under internationale eller nationale fodboldkampe. De har heller tilsyneladende heller ikke haft nogen holdning til, at Ukraines landshold har et kort over Ukraine på deres skjorter, som også inkluderer Krim-halvøen, selvom Rusland, som Krim nu tilhører, har protesteret højlydt.

Ukraine viser sine nye landsholdstrøjer i en reklame. Skærmbillede: Facebook.

Derimod er Ukraine blevet tvunget til at ændre sit slogan »Slava Ukraini! Heroiam slava!« (»Ære til Ukraine! Ære for heltene!«) da man mener at det er et politisk budskab, at hylde heltene i deres land.

Læs også:
Ny bizar trend – hvide og politimænd undskylder og knæler for sorte
Dagens video: Lækkede oplysninger fortæller, hvad der skete med George Floyd
Obduktion bekræfter: George Floyd blev ikke kvalt ihjel


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.

  • Krim tilhører Ukraine


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //