Dansk militært udstyr bruges til krigsforbrydelser i Gaza

KRIGSFORBRYDELSER: Israelske F-35 kampfly med dansk militært udstyr har i de seneste tre uger bombet Gazastriben.

Israel benytter sig af kampfly med dansk militært udstyr til deres terrorbombninger af Gaza. Det er blevet klart efter, at medierne Danwatch og Information har foretaget en større gennemgang af det israelske militærs sociale medier, lokale nyhedsmedier og pressemeddelelser fra den israelske regering.

Flere nødhjælpsorganisationer har beskyldt Israel for mulige krigsforbrydelser – under den aktuelle krig såvel som under tidligere militæroperationer i Gaza.

Danmark har underskrevet både EU-regler og en FN-traktat om våbeneksport. EU-reglerne siger blandt andet, at myndighederne skal give afslag på en ansøgning om tilladelse til våbeneksport, hvis der er »en klar risiko« for, at udstyret kan blive brugt til at »begå alvorlige overtrædelser af folkeretten«

Derfor kan den danske våbeneksport potentielt være ulovlig, vurderer Marc Schack, adjunkt i folkeret ved Institut for Militære Operationer på Forsvarsakademiet.

»Der fremsættes nu meget alvorlige anklager om, at Israel begår krigsforbrydelser, og situationens alvor understreger, at Danmark påtager sig en retlig risiko, når man tillader at eksportere våbendele til et land, hvor det er velkendt, at der er udfordringer med at overholde krigens love,« siger han.

Tidligere i oktober offentliggjorde Amnesty International en rapport, der beskyldte Israel for krigsforbrydelser i fem konkrete bombardementer mellem den 7. og 12. oktober. Angreb, der i flere tilfælde »udslettede hele familier i Gaza« og ifølge organisationen var »ulovlige« og burde blive undersøgt som krigsforbrydelser.

Israel råder i dag over 36 F-35 fly med danske dele – og lagde så sent som i sommer en ordre på yderligere 25 fly.

De israelske F-35-kampfly er blandt andet udstyret med såkaldte pyloner, produceret af den danske forsvarsvirksomhed Terma. Men Terma leverer også blandt andet radarkomponenter, maskindele og dele til flyets hale. Alle dele er afgørende for flyets funktion.

Danske virksomheder har samlet modtaget ordrer på mere end 3,7 milliarder kroner til at levere komponenter til flyenes amerikanske producent Lockheed Martin. Alene Terma har ifølge virksomheden 800 ansatte involveret i produktionen af dele til F-35.


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //