Europa bliver betegnet som en »tredje verdens økonomi«

ØKONOMI: På grund af den mislykkede sanktionskrig mod Rusland betragtes Europa nu som en »tredje verdens økonomi«. Det oplyser det amerikanske erhvervsmagasin Forbes.

Kenneth Rapoza fra det amerikanske erhvervsmagasin Forbes skriver i sin seneste artikel, at Europas økonomi nu er så dårlig, at den kan sammenlignes med udviklingslande.

Ifølge Rapoza klarer det europæiske aktiemarked sig dårligst i hele den vestlige verden, så dårligt, at selv udviklingsøkonomier klarer sig bedre. “Det er logisk” , skriver han, fordi inflationen i lande som Storbritannien og Tyskland er værre end i for eksempel Mexico.

“Det skyldes frem for alt energisanktioner mod Rusland som straf for krigen med Ukraine”, skriver Rapoza og slår fast, at sanktionskrigen er Europas væsentligste ulempe, som “udløste en massiv prisstigning på råvarer” , som har skadet Europas økonomier mere end nogen anden.

Rapoza mener desuden, at de, der hævder, at energikrisen er positiv, fordi den tvinger Europa til at slippe af med sin afhængighed af fossile brændstoffer, lyver.

“De blev tvunget til at gå tilbage til kul for at opgive russisk gas og brænder i stigende grad [kul] for at holde lyset tændt. De importerer saudisk olie, mens saudierne importerer russisk olie til eget forbrug,« fastslår Rapoza.

Derudover skriver han, at den amerikanske eksport af kul til Europa er steget med 140 procent og skal stige yderligere, hvis Europa skal have en chance for at overleve vinteren.

Skyder sig selv i foden

Rapoza er forundret over sanktionerne mod Rusland, som han bestemt mener er nødvendige, men som i høj grad har været rettet mod privatejede virksomheder, som Vesten på forskellig vis er afhængig af, og som ikke har nogen direkte forbindelse til Kreml eller det russiske militær.

“Vesten har primært skudt sig selv i foden med hensyn til energi, gjort stor skade på klimainitiativer og risikeret stigende fødevarepriser på grund af reduceret produktion af kunstgødning, også takket være sanktioner mod russiske leverandører og højere energipriser“, skriver han.

Ifølge Rapoza vil Europa blive tvunget til at lempe sanktionerne mod Rusland eller omgå dem ved at bede ikke-EU-lande om at købe energi fra Rusland og derefter sælge den videre til Europa. Ellers vil de ifølge Rapoza ikke kunne levere energi denne vinter.

LÆS OGSÅ:
Efter chokstigning – tusindvis af briter overvejer at nægte at betale elregningen
Rusland: »Vi kan løse Europas energikrise«


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //