Europa-Kommissionen og von der Leyen efterforskes for forbrydelser

FORBRYDELSE: Europa-Kommissionen og dens formand bliver nu efterforsket af den europæiske anklagemyndighed (EPPO) for mulige forbrydelser begået i forbindelse med Unionens indkøb af covid-vacciner.

Ursula von der Leyen. Foto: Unión Europea en Perú from Lima, Perú (CC BY 2.0).

Allerede i begyndelsen af ​​året stod det klart, at det var gennem personlige kontakter, det lykkedes Europa-Kommissionens formand Ursula von der Leyen at sikre sig en aftale med Pfizer, og at hendes stab tilbageholdt opklarende sms’er og e-mails mellem von der Leyen og Albert Bourla, CEO for BioNTech-Pfizer. Nu ser det ud til, at disse to forhold kan få juridiske konsekvenser, som den europæiske anklagemyndighed meddeler i en pressemeddelelse fra i fredags:

EPPO bekræfter, at vi varetager en igangværende undersøgelse af indkøb af covid-19-vacciner i EU. Denne usædvanligt sjældne bekræftelse sker efter ekstrem stor offentlig interesse i sagen. Der vil ikke blive frigivet yderligere detaljer på nuværende tidspunkt.

 

Venskabskorruption

Allerede i januar gik EU-ombudsmanden hårdt til Ursula von der Leyen med beskyldninger om overtrædelse af Kommissionens regler om åbenhed og gennemsigtighed i forhandlingerne med Pfizer. Interaktioner med lobbyister, der ikke er opført i EU’s »åbenhedsregister«, viste sig at være særligt besværlige her.

Formanden for EU-Kommissionen blev endvidere af ombudsmanden anklaget for »personligt diplomati« – hvilket kan tolkes som »venskabskorruption« – i de samme forhandlinger. I september skrev von der Leyen på Twitter:

Hvis vi vil være troværdige, når vi beder kandidatlandene om at styrke deres demokratier, skal vi også udrydde korruption derhjemme.

Hun ser ud til at skulle sluge denne kommentar nu. Avisen Epochtimes skriver, at Virgine Bourla, fransk EU-parlamentariker, efterspørger udtalelser under ed fra både von der Leyen og Bourla om, hvordan vaccineaftalen mellem EU og Pfizer gik. Parlamentarikeren peger også direkte på formanden for kommissionen som skyldig i »passiv korruption«.

 


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //