Irland står over for en ny drakonisk »hadkriminalitetslov«

IRLAND: Ifølge en ny lov i Irland vil det være en forbrydelse at gemme eller dele »hadfyldt indhold«, selv digitalt. Med den opdaterede »hadkriminalitetslov« lægges bevisbyrden også på den anklagede.

Det irske Underhus, Dáil Éireann, har stemt en ny lov igennem, der gør det ulovligt at besidde »hadfyldt materiale«, herunder digitalt materiale. Loven definerer ikke, hvad der er »hadfyldt«, hvilket kan betyde, at en person kan blive dømt for en forbrydelse, hvis de besøgte en hjemmeside, som domstolene ikke bryder sig om.

I henhold til Irlands tidligere hadforbrydelseslovgivning skal anklagemyndigheden bevise, at den anklagede havde til hensigt at sprede budskabet til andre. Men i den opdaterede lov lægges bevisbyrden i stedet på den sigtede.

Den nye lov fastslår også, at hadforbrydelser kan være rettet mod alder, handicap, etnicitet, religion, nationalitet, seksuel orientering eller kønsidentitet. Som sædvanligt kan du dog ikke begå »hadforbrydelser« mod nogen baseret på deres politiske overbevisning.


Under afstemningen var der kun 14 parlamentarikere som stemte imod lovforslaget. En af lovforslagets vigtigste kritikere er senator Rónán Mullen fra det irske parlaments overhus, som har beskrevet hadforbrydelsesloven som en kriminalisering af »tankekriminalitet«.

I henhold til den irske forfatning har senatet begrænset mulighed for at stoppe et lovforslag fra Underhuset, hvis det har støtte fra republikkens præsident.

Irlands nye lov om hadforbrydelser har også mødt international kritik, fra blandt andre Twitter-ejer Elon Musk, der ifølge Euronews kalder loven for »et massivt angreb på ytringsfriheden« og Donald Trump Jr., der beskrev den som »vanvittig«. Selv samme politiske personligheder har dog ikke ytret nogen kritik, af en lignende »hadforbrydelseslov«, der fornyligt blev indført i Florida, USA, af Ron DeSantissom endda tog til Israel for at underskrive loven, eller censuren på Twitter af forskere, som kritisere jødisk magt.


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //