Nordjylland lukket ned, masseaflivning af mink og tilbageholdte oplysninger

CORONAKRISE: Regeringen har besluttet at lukke Nordjylland massivt ned og aflive en hel industri, en beslutning som blev taget udenom Folketinget og med afsæt i ikke offentliggjorte oplysninger.

Illustrationsbillede. Foto: Pixabay.

Det var på et pressemøde onsdag eftermiddag, at statsminister Mette Frederiksen (S) bekendtgjorde, at alle 17 millioner danske mink skal aflives hurtigst muligt.

Baggrunden er en risikovurdering fra Statens Serum Institut. Den viser, at en muteret version af coronavirus har spredt sig fra mink til mennesker. I følge seruminstituttet kan denne mutant-virus true effekten af en fremtidig coronavaccine.

”En fortsat minkavl under en igangværende COVID-19 epidemi indebærer en betydelig risiko for folkesundheden, herunder for mulighederne for at forebygge COVID-19 med vacciner,” står der i risikovurderingen, der kan læses her.

Seruminstituttet kommer dog ikke selv med en anbefaling om at aflive alle mink.

Seruminstituttet er blevet bedt om at lave en risikovurdering. Der står ikke noget håndfast i notatet om, at alle mink skal slås ned. Det er en beslutning, som regeringen selv har truffet, egenrådigt og uden om Folketinget.

Masseaflivning og erhvervsdød

Langt de fleste af de minkfarme, hvor der er registreret smitte, ligger i Nordjylland, som i går også blev hjemsted for strengere restriktioner. På Sjælland findes 12 minkfarme, og hos dem modtages regeringens krav om at aflive alle mink med stor sorg, rapporterer TV 2 Lorry.

»Det er ubeskriveligt. Ingen forstår, hvad det gør ved os, at man slår vores erhverv ihjel. Man slår os både ihjel økonomisk, men også menneskeligt forstået på den måde, at man tager livet af alle de dyr, vi har arbejdet med i så mange år,« lyder det fra minkavler Knud Vest.

Aflivningen af minkbranchen vil koste samfundet et to-cifret milliardbeløb. Dels i kompensationer og dels i manglende eksportindtægter de kommende år.

Det vurderer formanden for minkavlerne, Tage Pedersen, Sole Mink ved Hedensted.

Ifølge ham er der ingen vej tilbage for erhvervet.

– Vi kommer ikke i gang igen, når vi også skal slå alle avlsdyr ned. Skulle vi starte op igen senere med dyr fra andre lande, vil det tage et årti, før vi er tilbage på samme kvalitetsniveau, siger han.

Dermed mener han, at regeringen onsdag reelt overtog nøglerne til minkfarmene ved en ren ekspropriation.

Virus i minkene er nu ifølge Statens Serum Institut muteret på en måde, så der er risiko for, at den vaccine, som er ved at blive udviklet mod coronavirus, ikke virker eller har dårligere effekt.

»Det er en ekstremt alvorlig situation,« sagde statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde torsdag og tilføjede:

»Trods en ihærdig indsats er 207 minkfarme blevet smittet. Det er ikke lykkedes at begrænse smitten, som nu har bredt sig til mennesker.«

12 personer var på tidspunktet for pressemødet torsdag blevet smittet med den nye muterede virus, hvor man har påvist nedsat følsomhed over for antistoffer, hvilket kan betyde, at en kommende vaccine ikke har den virkning, som den skal have.

Vaccine-forsker: Truer ikke vores vaccine

Professor Ali Salanti fra Københavns Universitet er sammen med andre forskere i gang med at udvikle en coronavaccine. Fra ham lyder det, at han på nuværende tidspunkt ikke er bekymret for, at en mink-muteret virus vil gøre vaccinen virkningsløs.

“De to små minkmutationer, som mine kolleger fra Statens Serum Institut har opdaget, vil efter min bedste overbevisning ikke være et problem for hverken vores vaccine eller de mange vacciner, der er under udvikling ude i verden. Der skal i min optik flere mutationer til, før der kunne opstå problemer i forbindelse med vaccineudviklingen,” siger Ali Salanti.

Eksperter undrer sig

Masse-aflivningen er allerede gået i gang, men flere eksperter stiller spørgsmål ved beslutningen.

Professor i infektionssygdomme ved Københavns Universitet Jens Lundgren, der er en af landets førende viruseksperter, siger til Politiken, at han ikke aner, hvad det er for mutationer, der er tale om:

“Er det nyt eller de mutationer, seruminstituttet allerede har meldt ud? Vi ved intet, alle os, der arbejder på højtryk for at få udviklet vacciner og antivirale lægemidler. Og vi har ikke før været så bekymrende over de mutationer fra mink, som det tyder på, at vi nu skal være. Derfor er det simpelthen ikke godt nok, at verdenssamfundet på den måde holdes hen,” siger professoren.

Han kritiserer, at Statens Serum Institut ikke har fremlagt yderligere oplysninger:

»Problemet er, at de ikke har fortalt, hvad det er for mutationer, de har fundet, hvis der er tale om noget helt nyt. Og hvis det er de gamle, tidligere omtalte mutationer, der nu bekymrer så meget, så skal vi jo alle forstå hvorfor. Det står der intet om i risikovurderingen, og de har intet offentliggjort andre steder«, lyder det fra Jens Lundgren.

En sort politisk dag

Dansk Folkepartis landbrugsordfører Lise Bech kalder det “den værste dag i mit politiske liv”, og dagen derpå er hun stadig dybt berørt over onsdagens beslutning om at aflive samtlige 17 mio. danske mink. Samtidig efterlyser hun mere dokumentation for, at det er nødvendigt at nedlægge hele det danske minkerhverv, som beskæftiger ca. 6000 mennesker og henter milliarder af kroner hjem i eksportindtægter.

“Jeg er stadig skeptisk. Jeg synes ikke, at der er fremlagt et ordentlig fagligt grundlag for beslutningen. Jeg savner evidens for det, man gør,” siger landbrugsordføreren.

Lise Bech understreger, at hun mener, at der skal tages størst mulig hensyn til folkesundheden. Men hun efterlyser, ligesom eksperten Jens Lundgren, at der fremlægges et mere grundigt datagrundlag end den tre siders risikovurdering, som nu kan læses på Fødevareministeriets hjemmeside.

”Det mindste man kan bede om, når der skal træffes så drastisk en beslutning, er at man lægger datagrundlaget frem og at man hører flere eksperter, herunder udenlandske eksperter. Lige nu virker det til, at det er et meget smalt felt af eksperter, der er blevet konsulteret,” siger Lise Bech.

Folketingets ordførere blev orienteret om beslutningen bare 1,5 timer inden onsdagens pressemøde klokken 16.

Borgere bør ikke forlade egen kommune

Regeringen har rullet en stribe restriktioner ud, som gælder for syv nordjyske kommuner.

– Der er tale om en reel nedlukning af Nordjylland, lød det fra statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde torsdag aften.

Regeringen beder blandt andet borgere i syv nordjyske kommuner om ikke at forlade egen kommune, og det gælder allerede fra torsdag aften.

– Der skal lyde en kraftig opfordring til jer alle sammen om at blive i jeres egen kommune. I skal kun krydse grænsen, hvis I har kritiske arbejdsfunktioner eller andre uopsættelige ærinder, siger statsminister Mette Frederiksen (S).

– På samme måde skal alle andre i Danmark ikke rejse ind i de syv kommuner.

Restriktionerne gælder for kommunerne Hjørring, Frederikshavn, Brønderslev, Jammerbugt, Thisted, Vesthimmerland og Læsø.

Statsministeren kalder dagen i dag for en “skæbnestund” for nordjyderne, på samme måde som 11. marts var, da nedlukningen først ramte hele Danmark.

– Den dag traf vi en svær, men nødvendig beslutning. For jer i Nordjylland bliver 5. november en mindst lige så skelsættende dato, siger hun.

Restriktionerne indebærer:

• Borgere opfordres til at blive inden for egen kommunegrænse.

• Restauranter, cafeer og værtshuse lukkes helt ned fra på lørdag – med undtagelse af takeaway.

• Kollektiv transport på tværs af kommunegrænserne indstilles, herunder bus, tog og færge ind og ud af de berørte kommuner med undtagelse af skolebusser. Undtagelsen gælder også personer, der varetager kritiske funktioner i sundhedssektoren, som kan få flextrafik stillet til rådighed.

• Elever i 5. til 8. klasse i de syv nordjyske kommuner skal fra mandag have fjernundervisning. Det gælder også studerende på videregående uddannelser, som har bopæl i de berørte kommuner.

• Offentlige og private arbejdspladser opfordres kraftigt til at hjemsende alle ansatte, der ikke varetager kritiske funktioner.

• Kulturaktiviteter indstilles. Det betyder, at teatre, biografer, museer, musik- og kulturskoler og biblioteker lukkes ned.

• Sportsaktiviteter lukkes ned herunder svømmehaller, træningscentre, sportshaller, spillehaller, foreningslokaler. Det gælder kun for indendørsarealer på de steder.

• Forlystelsesparker, omrejsende tivolier, akvarier og zoologiske haver og lignende lukkes både indendørs og udendørs.

• Forsamlinger begrænses yderligere. Muligheden for at være op til 500 personer til stede ved siddende arrangementer afskaffes. Muligheden for at være 50 personer til stede ved idræts- og foreningsaktiviteter for børn og unge op til 21 år afskaffes.

Massetest på vej

Alle borgere, som bor i de syv kommuner, opfordres til at lade sig teste for coronavirus.

Og man er ved at gøre klar til den store testindsats, siger regionsrådsformand Ulla Astman (S) i en pressemeddelelse.

– I Region Nordjylland er vi godt i gang med at gøre klar til at masseteste op mod 280.000 borgere i den kommende tid. Der er tale om et vigtigt skridt i forhold til at få kortlagt den muterede smitte, så vi sammen kan sikre, at kommende vacciner mod covid-19 vil virke efter hensigten, siger hun.

Læs også:
Nyt udkast til epidemilov: Indespærring og tvangsvaccinering
Kendt dansk læge og forsker kritiserer regeringens påbud om mundbind

Kilder:
DR
Berlingske
TV Syd
Dit Overblik


 • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.

 • Til alle borgere:
  Husk at Corona/Covid-19 test ikke kan teste det de siger, men at det udelukkende er indsamling af DNA.

  I dette tilfælde er det Nordjyderne der rammes af diktaturet, men som mange nok tænker “Det er kun naboen der rammes”

  Hvad skal der til for, at folket rejser sig?

 • Hvis nordjyderne i sin tid rendte ned gennem hele Europa og nakkede romerne, så må de da gerne finde noget frem i sig selv igen! Vejen er kortere til KBH.

 • Ja Teutonerne fra Thy som senere skulle blive til noget man kaldte det hele germanske folk, især Tysker. Den teutoniske orden, som senere hen blev til Preussen.

 • Det bindegale Klovnesamfund har i 2020 taget en acceleration mod det totale shitshow med corona “krisen”. Medier, regeringer, autoriteter har siden starten galpet op om de kære vacciner, der skal “redde” os alle sammen, men de ved godt at en betydelig del af befolkningen ikke vil have det lort skudt ind og alligevel fortæller flere folk (alt fra Bill Gates til Karen Hækkerup) at ALLE mennesker på jorden i sidste ende skal vaccineres før at tlstandene bliver normale. Øh?

  Okay? Så kan jeg, udover at skulle være med til, igennem det enorme skattetryk, at betale de 400+ milliarder der indtil videre er brugt, yderligere få fornøjelsen af, at rende rundt i hamsterhjulet med et vaccinepas på mig (inden udgangen af 2022 ifølge EU?) der sikkert kræver kontinuerlige vaccinegifte i min krop for at være “opdateret”. Pyt være med langtidseffekterne af disse hastefremstillede vacciner… Haha, GLEM DET!!

  Rockefeller og Klaus Schwab (WEF) og den sædvanlige globale elite har jo deres egen vision med fremtiden, så de hygger sig rigtigt med coronaen.

 • Sikken en måde regeringen sørger for at EU får mere magt i Europa – og Skrigeskinken Mette der er en diktator som tror hun alene skal bestemme -hun vinder sympati i EU .hun importer udenlandsk arbejdskraft,uden de er testet ,det beviser også at denne virus ikke er så farlig som de gør den til,og at det er aftalt spil i EU og resten af verden- Hun giver arbejdspladser til andre EU lande, Nu er det på nordjydernes bekostning , .snart kommer turen vel til Midtjylland ,og vores slagterier, som allerede er godt i gang med at tilfalde Tyskland.- – ligesom man så det i sin tid da Fiskeriet blev ødelagt i DK og nu andre lande kan tjene på det -nu er så minkfarmerne som står på tur- Skrigeskinken siger sammen med EU at vi ALLE skal vaccineres . mon de giver os alle en chip i samme omgang – Dk er nu næsten kontantfri .endnu et ønske fra EU at vi skal leve i et kontantfrit samfund.så jøderne kan tjene på det- nej COVID 19 er en opfunden måske rigtig virus ,men kun med det formål at få os alle i knæ så de kan styre os som de vil –


 • Skriv et svar

  Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //