Saudi-Arabien ønsker at prissætte olie i kinesiske yuan: »Ville bryde dominansen af den amerikanske dollar«

OLIEPOLITIK: Midt i ukrainekonflikten ønsker Saudi-Arabien at udvide samarbejdet med Kina, hvilket beskrives som en trussel mod USA og den amerikanske petrodollar.

Samtidig med at Ukraine-konflikten er i gang, er Saudi-Arabien nu i forhandlinger med Kina om, at prissætningen af ​​olieeksporten til dels vil ske i den kinesiske valuta yuan. Det skriver Wall Street Journal.

Eksperter, som Wall Street Journal talte med, beskrev det hele som »et skridt, der vil sænke den amerikanske dollars dominans af det globale oliemarked og markere endnu et skift i verdens førende råolieeksport til Asien«.

Kina køber mere end 25 procent af den olie, som Saudi-Arabien eksporterer. Hvis dette er prissat i yuan, vil det også styrke den kinesiske valuta kraftigt, skriver Wall Street Journal.

Avisen oplyser videre, at Saudi-Arabien har haft løse forhandlinger med Kina om prissætning i seks år, men at de nu har aktive forhandlinger om at skifte til kinesisk valuta. Kina har i denne tid knyttet stærkere bånd til Saudi-Arabien og blandt andet været med til at ruste landet militært.

En af årsagerne til Saudi-Arabiens tiltag er, at de er utilfredse med, at det ikke lykkedes Biden-administrationen at nå til enighed om Irans atomkraftsaftale. Efter flere års forhandlinger er aftalen for nylig blevet beskrevet som tæt på en løsning, men for nylig gik forhandlingerne i stå, da USA ikke ønskede at imødekomme kravet fra Rusland, som er en af ​​flere forhandlingspartnere, om at lempe de amerikanske sanktioner mod landet.

Andre ting, som Saudi-Arabien er utilfreds med, er, at USA ikke ønskede at støtte Saudi-Arabien i Yemen-konflikten, og at USA forlod Afghanistan. Derudover siges Kina at tilbyde en mere lukrativ aftale.

Kilder:
The Wall Street Journal


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //