Smertestillende medicin vækker bekymring i Danmark – i USA har det skabt krise

OPIOIDKRISEN: Den jødiske Sackler-families virksomhed Purdue Pharma står bag opioidlægemidlet OxyContin, der har forårsaget tusindvis af hvide menneskers død i USA. I Danmark slår læger og politikere nu alarm over den udstrakte brug af lægemidlet i Danmark.

FAKTA: Opioider

Opioider er en fælles betegnelse for en gruppe af stoffer med morfinlignende virkning. De kan opdeles i tre hovedkategorier: opiater (som udvindes af opiumvalmuer), halvsyntetiske og syntetiske opioider. Stofferne bruges ofte i sundhedsvæsenet til smertelindring, men kan også give en stærk eufori og er stærkt vanedannende, hvorfor misbrug af disse stoffer er almindeligt. Eksempler på opioider er heroin, morfin, codein, tramadol, fentanyl og oxycontin.
Kilde: Wikipedia

Nordfront har tidligere rettet søgelyset mod opioidepidemien, som har hærget blandt hovedsagligt hvide mennesker i USA. Det er lægemidlet OxyContin, der primært er blevet ordineret i store mængder til smertelindring – et stof, der i princippet kan beskrives som heroin i tabletform, men som markedsføres som en harmløs og effektiv behandling af smerte og ømhed.

Stærke smertestillende midler bliver normalt brugt til kortere behandlinger af akut smerte, eller i livets slutfase, for eksempel til kræftpatienter. Men efter en intensiv lobbykampagne rettet mod læger i 2000’erne lykkedes den jødiske familie Sackler – der ejer Purdue Pharma – at gøre det acceptabelt at bruge OxyContin til også mildere ømhed og langtidsbehandlinger af smerte.

Allerede i 2015 døde flere mennesker i USA af overdoser end af skydevåben, hvor opioider dominerede som dødsårsag. Det dødelige opioidmisbrug er også en bevist bidragende faktor til at flere hvide dør end der fødes i 17 amerikanske stater, da medicinen primært markedsføres for hvide.

I dag dør mere end 50.000 mennesker af opioidoverdoser hvert år og overrepræsentationen af ​​hvide blandt dødsfaldene er så stor, at selv den amerikanske sundhedsforskningsenhed NIH har reageret.

I Danmark slår læger og politikere nu alarm over den udstrakte brug af Oxycodon, som stoffet kaldes i Danmark, i behandlingen af patienter, der bliver udskrevet fra sygehuse i hovedstadsområdet.

– Jeg synes, det er bekymrende, og nu vil jeg holde øje med udviklingen, siger Karsten Skawbo-Jensen, medlem af regionsrådet, til TV 2.

I USA går historien tilbage til 1990’erne.

Det er en historie om aggressiv markedsføring, om myndighedernes svigt, om grådige læger og om små samfund over hele USA, som bukkede under for fristelsen.

En national nødsituation i USA

I 2015 døde 52.000 amerikanere som følge af en opioidrelateret overdosis.

I 2016 var det 63.000.

Og i 2017 var det steget til 70.000.

Der er endnu ikke noget samlet tal for 2018, men meget tyder på en fortsat stigning.

– Det er en af de største fejltagelser i moderne medicin, konkluderede David Kessler, den tidligere chef for amerikanske FDA (som svarer til den danske lægemiddelstyrelse, red.), i et interview tilbage i 2016, hvor krisens omfang for alvor blev tydelig.

Præsident Trump har siden erklæret opioidepidemien for en national nødsituation, som kræver omfattende handling.

Som det eneste vestlige land har USA oplevet et fald i den gennemsnitlige levealder over de seneste tre år – et fald der forbindes direkte med opioid-epidemien, som statistisk dræber flest yngre hvide amerikanere.

Aggressiv markedsføring og grådige læger

USA kæmper stadig mod en epidemi, der har sit udspring i midten af 1990’erne med en aggressiv markedsføringskampagne fra den jødiske medicinalvirksomhed Purdue.

Virksomheden havde udviklet OxyContin – en smertestillende pille baseret på Oxycodon.

De markedsførte den som det bedste middel mod smerte på markedet. Markedsføringen inkluderede blandt andet en salgsvideo, som ikke var godkendt af sundhedsmyndighederne, der blev sendt til mere end 15.000 læger.

Virksomheden arrangerede konferencer om smertelindring og sendte et netværk af sælgere ud i landet.

Særligt udvalgte læger blev betalt store summer for at tale risikoen for afhængighed ned.

Og de lykkedes med at overbevise FDA – den amerikanske lægemiddelstyrelse – om, at pillerne skulle kunne udskrives som almindelig receptpligtig smertestillende medicin.

Tidligere havde den slags præparater blot være givet som smertelindring til kræftsyge, som ikke havde langt igen.

Narkohandlere i hvide kitler

Amerikanske læger begyndte at udskrive recepter på store mængder af OxyContin.

Rygproblemer? OxyContin kan give dig livet tilbage, som datidens reklamer lovede. Det samme med smerter efter en mindre operation eller en hvilken som helst anden dårligdom, som krævede smertelindring.

Nogle læger så ligefrem en god forretning og drev deciderede ’pille-møller’, hvor almindelige borgere kunne komme ind, erklære sig ramt af for eksempel rygsmerter, og på få sekunder få udskrevet en recept på OxyContin.

Narkohandlere i hvide kitler, som journalisten Chris McGreal beskriver dem i bogen ”American Overdose.”

OxyContin var en milliardforretning. Ikke alene for medicinalvirksomheden Purdue, men også for læger, apoteker og mellemmænd, der handlede i OxyContin på gadeplan. Et sort marked blomstrede op. OxyContin var blevet allemandseje.

Hillbilly Heroin

Især i mindre byer i fattigere dele af USA tog epidemien fat. En hurtig lindring fra hverdagens skavanker. Fabriksarbejdere og minearbejdere tog rutinemæssigt OxyContin for at komme igennem arbejdsdagene. Pillerne fik hurtigt kælenavnet ”Hillbilly Heroin.”

Først mange år senere blev advarslerne hørt, og medicinen reguleret. Der var det allerede for sent.

Den stærkeste og mest vanedannende medicin, der nogensinde er blevet udskrevet som vanligt smertestillende medicin, havde taget hold i amerikanerne.

I dag, 20 år senere, indtager USA 80 procent af verdens receptpligtige smertestillende medicin. Til trods for, at landet blot udgør fem procent af verdens befolkning.

Og for mange har afhængigheden af Oxydon-baserede smertestillende ført til langt værre narkotikamisbrug.

Når læger lukkede i for recepterne eller jagten på et større sus blev for fristende, var skridtet til stærkere opioider som heroin eller fentanyl ikke langt.

I Danmark vil det nu blive undersøgt, hvordan Oxycodon præparater bruges af sygehuse og læger udenfor region Hovedstaden.

En overlæge med erfaring i behandling af misbrug opfordrer til forsigtighed.

– Man bør være forsigtig med at ordinere præparatet til patienter med en misbrugsproblematik, siger overlæge Lene Caspersen, Center for Rusmiddelbehandling i Københavns Kommune.

Læs også:
Jødisk pillefamilie vildledte læger – ville sælge afhængighedsskabende lægemiddel
Jødisk lægemiddelfamilie sagsøges – forårsagede narkotikafolkemord blandt hvide
Medikamenter skal få os til at acceptere folkemordet

Kilde:
TV2


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //