Tre mænd frifindes i sag om brændt Mette Frederiksen-dukke

RETSSTATEN: Det var en enig domsmandsret, der traf beslutningen om at frifinde de tre mænd, som var tiltalt for trusler mod statsministeren.

Den omtalte statsminister-dukke hængt op i en lygtepæl og senere antændt. Foto: Twitter.

De tre mænd, der i januar 2021 hængte en Mette Frederiksen-dukke op ved en demonstration i København, er blevet frifundet i Retten på Frederiksberg.

De var tiltalt for trusler mod statsministeren. De tre mænd blev først anholdt og sigtet efter den meget alvorlige og sjældent brugte paragraf 113, der handler om at true Folketingets sikkerhed eller forsøge at true eller hindre medlemmer af Folketinget i frit at udøve deres politik.

Da den 32-årige tatovør blev præsenteret for den sigtelse i sit grundlovsforhør, blev han med egne ord »superchokeret« og »blev væltet en smule bagover«. De andre reagerede på nogenlunde samme måde, da det gik op for dem, at risikerede op til 16 års fængsel eller under særligt skærpende omstændigheder livstid.

Mændene sad herefter varetægtsfængslet i godt otte uger.

Da det kom til stykket, mente anklagemyndigheden alligevel ikke, at paragraf 113 skulle i brug.

I stedet blev mændene tiltalt efter den noget mildere paragraf 119, der handler om vold mod offentligt ansatte. Men selv dette kunne de ikke findes skyldige i.

Ifølge rettens begrundelse for frifindelse er en ytring ikke i sig selv strafbar, selvom den kan forekomme stødende og aggressiv og muligvis kan opfattes som en trussel om vold.

Hvis en ytring fremsat ved en demonstration åbenbart og utvetydigt er en trussel, er den strafbar, læste dommeren op. Men hvis ytringen er fremsat på en tvetydig måde, må hensynet til ytringsfriheden og forsamlingsfriheden inddrages i vurderingen, fortsatte han.

Samlet set fandt retten ikke, at dukken og skiltet med teksten »hun må og skal aflives« var en strafbar ytring i denne sammenhæng. Retten lagde blandt andet vægt på, at sætningen spillede direkte på statsministerens egne ord om aflivningen af mink.

Beslutningen blev truffet af en enig domsmandsret, lød det fra dommeren onsdag kort efter 11.

Der blev jublet fra tilhørerpladserne i retslokale 1, da dommen blev læst op.

Retten fandt dog anledning til at nævne, at det under andre omstændigheder ikke nødvendigvis vil være lovligt at ytre »hun må og skal aflives« om statsminister Mette Frederiksen.

Begyndte ved demonstration

Sagen trak sidste år massiv medieomtale og politisk fordømmelse.

Samtidig blev tre mænd i 30’erne, der ikke tidligere var dømt for kriminalitet, sigtet for højforræderi og risikerede i yderste konsekvens fængsel på livstid.

Det begyndte, mens landet var lukket ned, med en Men In Black-demonstration imod coronarestriktioner 23. januar sidste år.

De tiltalte har i retten givet udtryk for, at de ikke var specielt engageret i coronasagen, og at ingen af dem havde forbindelse til Men In Black.

De var dog så tilpas utilfredse, at de besluttede sig for at deltage i demonstrationen og at medbringe deres egen rekvisit, en mannequindukke med et billede af Mette Frederiksen som ansigt.

En af de tre mænd, en 33-årige stilladsarbejder, mente, at restriktionerne havde »taget overhånd«. En af de andre, en 36-årig selvstændig tatovør, tog med, fordi han ”ikke havde andet at lave”. Han var også den af de tre, der havde deltaget mindst i forberedelsen af dukken.

En 32-årig mand, som også er selvstændig tatovør, havde stået for at lave det skilt, der blev sat på dukken. Ifølge de tiltalte var skiltet en omskrivning af Mette Frederiksens egne ord fra pressemødet, hvor hun bekendtgjorde, at de dansk mink skulle slåes ned. På skiltet stod der:

Vores FÆLLES indsats er helt afgørende.

vi MÅ og SKAL bekæmpe VIRUSSEN.

Vi får brug for SAMFUNDSSIND

HUN MÅ OG SKAL AFLIVES!

I retten forklarede han, at der ikke lå mange tanker bag ordlyden. Skiltet var »nærmest lavet på vej ud ad døren«, forklarede han. Og ordlyden var bare »et politisk ordspil« inspireret af statsministerens egne ord om aflivningen af alle danske mink.

Der var aldrig blevet en sag, hvis det ikke var for medierne

Fremme ved demonstrationen på Julius Thomsens Plads ved Forum på Frederiksberg klatrede den 33-årige stilladsarbejder op i en lygtepæl og hængte dukken fast med et stilladsreb om halsen.

Kort tid efter brændte dukken i lygtepælen. Billederne nåede snart landets nyhedsmedier og Christiansborg, hvor de blev mødt af fordømmelse.

De tre tiltalte har dog afvist, at det var dem, der satte ild til dukken, og det har heller ikke været anklagemyndighedens påstand.

De stod derimod et stykke væk og så pludselig deres dukke brænde, forklarede de i retten, og da ilden var slukket, gik de tilbage for at rydde op.

I retten hævdede forsvarsadvokaterne, at der aldrig var blevet en sag, hvis ikke de dramatiske billeder af den brændende dukke var kommet i medierne.

Men det gjorde de, og det blev der.

Krævede fire måneders fængsel

Anklager Søren Harbo mente i Retten på Frederiksberg, at de tre mænd skulle straffes med fire måneders ubetinget fængsel for brud på paragraf 119, der handler om vold mod offentligt ansatte.

Når man hænger en dukke med et billede af statsministeren op i en lygtepæl sammen med teksten »hun må og skal aflives«, er det uden tvivl en trussel og dermed en overtrædelse af straffeloven, lød det fra anklageren, som fandt det skærpende, at truslen havde baggrund i statsministerens ytringer i den offentlige debat.

Forsvarsadvokaterne var uenige. Dukken og skiltet var ikke en trussel, men en kritik af regeringen fremsat under en demonstration og dermed en lovlig ytring, lød det fra dem.

De krævede derfor frifindelse af deres klienter, som alle nægtede sig skyldige.

Statsadvokaten har nu 14 dage til at nærlæse dommen og tage stilling til, om den skal ankes til landsretten.

KILDE:
TV2


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //