Fire år mere ved magten: Orban langer ud efter Zelenskyj og EU

UNGARN: Viktor Orbán sikrer sig fire år mere ved magten i Ungarn og kritiseres fortsat af EU-venlige »eksperter«.

Viktor Orbán. Foto: CC 2.0.

Det var en selvsikker Viktor Orbán der søndag erklærede sig for vinder af det ungarske valg og nu kan se sig selv ved magten i endnu fire år, skriver DR.

Selvom alle stemmesedler endnu ikke var talt op, turde premierministeren godt at melde, at valgsejren var i hus for ham og hans højreorienterede parti, Fidesz.

– Vi har vundet en stor sejr. En sejr så stor, at man formentlig kan se den fra månen og helt sikkert fra Bruxelles, lød det fra Orbán ved sin valgfest.

Han har siddet på magten siden 2010 og kigger nu ind i sin fjerde premierminister-periode.

 

I modvind fra EU-venlige »eksperter«

– Han står stærkt på hjemmebane, men svækket på den europæiske scene, siger Lykke Friis, der er direktør for Tænketanken Europa.

Senest er den ungarske premierminister kommet i vælten for i sin sejrstale i aftes at lange ud efter den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj.

Her sagde han blandt andet, at EU’s bureaukrater i Bruxelles, internationale mainstream-medier og den ukrainske præsident er nogle af hans modstandere.

Viktor Orbán er efterhånden blandt internationalister og globalister kendt som EU’s sorte får, og er i flere år blevet kritiseret for at begrænse grundlæggende »demokratiske« spilleregler.

– Han er endt med at bruge meget valgkampskrudt på krigen i Ukraine og det, at han virkelig lægger distance til Zelenskyj. Han har også brugt meget tid i valgkampen på at sige, at Ungarn ikke kunne acceptere diverse sanktioner mod Rusland, siger Lykke Friis.

Flere andre sager har også fået ham ud i europæisk modvind.

Orbán er blandt andet blevet anklaget for at være på kant med menneskerettighederne og have et uretfærdigt retssystem, senest i forhold til Ungarns protektionistiske tiltag mod misinformation i samfundet, hvilket i praksis vil ramme journalister.

Premierministeren havnede også i stærk modvind i EU, da han indførte et forbud i Ungarn mod at vise LGBT-propaganda til mindreårige, og ikke mindst da Orbán nægtede at følge EU´s krav om at åbne landets grænser for masseindvandring.

 

Læs også:
EU åbner vore grænser
Orbáns nye tiltag mod indvandring: Fød mindst fire børn og bliv skattefri resten af livet


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //