Human Rights Watch vil efterforske israelske krigsforbrydelser

KRIG I MELLEMØSTEN: Israels angreb mod hospitaler, ambulancer og sundhedspersonale bør efterforskes som krigsforbrydelser. Det mener menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch.

Ødelæggelse efter zionistiske terrorbombninger i Gaza. Foto: @antinatocoalition/Telegram

Menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch (HRW), grundlagt i Helsinki i 1978 som “Helsinki Watch”, gik tirsdag ud og krævede, at Israel skal efterforskes for krigsforbrydelser. Især de mange angreb mod hospitaler og sundhedspersonale forarger organisationen.

“Den israelske hærs gentagne og åbenlyst ulovlige angreb mod medicinske faciliteter og transport fortsætter med at ødelægge Gazas sundhedssystem og bør efterforskes som krigsforbrydelser,” skriver HRW på sin hjemmeside.

Organisationen konstaterer også, at selv mindre skader på hospitaler eller blot trusler om angreb mod hospitaler kan have fatale konsekvenser for patienter. Man skriver også, at den israelske regering flere gange har hævdet, at Hamas har brugt hospitaler som menneskelige skjolde, men at der endnu ikke er nogen belæg for sådanne påstande.

— Israels gentagne angreb har skadet hospitaler og sundhedsarbejdere, der allerede før var hårdt ramt af en ulovlig blokade, hvilket har ødelagt Gazas sundhedsinfrastruktur, siger A. Kayum Ahmed, der er HRW’s særlige rådgiver for sundhedsspørgsmål.

— Angrebene på hospitaler har dræbt hundredvis af mennesker og bragt mange patienter i alvorlig risiko, da de ikke kan modtage ordentlig medicinsk behandling.

Måske det værste angreb mod Gazas sundhedsvæsen skete den 17. oktober, da det kristne al-Ahli-hospital i Gaza City blev bombet, hvilket dræbte mindst 500 mennesker og sårede tusinder. Israel benægtede at stå bag angrebet, men både før og efter har man ved flere lejligheder påtaget sig angreb mod både hospitaler og ambulancer. Ifølge et lækket hemmeligt israelsk efterretningsdokument betragter Tel Aviv desuden en etnisk opstand i Gaza som det mest ønskværdige resultat af konflikten, da man har lidt håb om at kunne underkue palæstinenserne.

HRW ønsker nu, at Den Internationale Straffedomstol i Haag og FN’s “Uafhængige Internationale Kommission for Undersøgelse af Besat Palæstinensisk Område” skal efterforske angrebet på al-Ahli-hospitalet og andre medicinske faciliteter.


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //