Afsky overfor homoseksualitet er en naturlig respons

VIDENSKAB: Heteroseksuelle mænds psykologiske stressrespons når de ser to mænd kysse, er det samme, som når de kigger på maddiker.

Hos heteroseksuelle mænd fremkalder billeder af rådnende kød, maddiker og fordærvet mad den samme fysiologiske stressrespons som billeder af to mænd, der kysser hinanden. Det er den konstatering, der for nylig blev offentliggjort i det anmelderroste videnskabelige tidsskrift Psychology & Sexuality.

”Vi var oprindeligt interesseret i at forstå de sundhedsmæssige virkninger for parrene, når henholdsvis homoseksuelle og heteroseksuelle viser deres partner kærlighed i det offentlige,” forklarede undersøgelsens forfatter, Karen L. Blair fra St. Francis Xavier University.

”En af de faktorer, der sandsynligvis har indflydelse på, hvordan enkeltpersoner oplever PDA (public display of affection, red.), er den reaktion, som andre mennesker har til at overvære PDA. Derfor besluttede vi at indlede forskningen ved at undersøge, hvorvidt heteroseksuelle mennesker har negative reaktioner på at være vidne til PDA af homoseksuelle; især begyndte vi med at undersøge heteroseksuelle mandlige reaktioner på når mandlige homoseksuelle viser hinanden kærlighed i det offentlige. ”

”Deltagerne så en række lysbilledshows: mandlige par som kysser, mandlige par som holde i hånd, par af blandet køn som kysser, par af blandet køn som holder i hånd, kedelige billeder (f.eks. papirclips) og ulækre billeder (maddiker),” forklarede Blair. “Mellem billederne stillede vi deltagerne spørgsmål om deres respons på billederne (endnu ikke offentliggjort), og vi indsamlede også spytprøver for at vurdere spyt-alfa-amylase som svar på hvert lysbilledshow (det aktuelle papir).”

Måling af niveauer af spyt-alfa-amylase, et fordøjelsesenzym, der er forbundet med stress og især reagerer på afsky, gjorde det muligt for forskerne at undersøge mænds fysiologiske reaktion på billederne. Undersøgelsen var baseret på resultater fra 120 heteroseksuelle mænd (i alderen 18 til 45).

”Ved sammenligning af spyt-alfa-amylase-respons fra deltagerne til de forskellige lysbilledshows, fandt vi, at deltagerne havde højere spyt-alfa-amylase-respons på billederne af to mænd, der kysser, samt de ulækre billeder. I begge tilfælde var disse responser markant forskellige end de responser, de havde på den neutrale stimuli. ”

Blair advarede imidlertid om, at det var vanskeligt at fortolke fundet på dette tidspunkt.

”Det er vanskeligt specifikt at sige, hvad det betyder. Det kunne betyde, at deltagerne fandt, at billeder af mandlige par af samme køn, der kysser, var lige så modbydelige som de ulækre billeder. Det kunne betyde, at de havde en angstrespons for de mandlige kyssende par og en væmmelse reaktion på de ulækre billeder, men at fysiologisk set kunne vi ikke fortælle forskellen mellem disse to følelser.

Tidligere forskning har fundet en stærk forbindelse mellem seksuel fordom og følelser af afsky. For eksempel fandt en undersøgelse fra 2008, at personer, der lettere væmmes, også er mere tilbøjelige til at træffe ugunstige moralske vurderinger om homoseksuelle mennesker.

Men det var tydeligt, at de fysiologiske reaktioner i den nuværende undersøgelse ikke kunne forklares med deltagernes seksuelle fordomme alene.

”Det, der er mest vigtigt at bemærke er, at responserne ikke var forskellige som en funktion af selvrapporterede niveauer af fordomme eller selvrapporterede niveauer af aggression mod homoseksuelle mænd,” forklarede Blair. “Med andre ord, det var ikke vores meget fordomsfulde individer, der oplevede en øget fysiologisk reaktion på billederne af par af samme køn, der kysser, det var alle i prøven, også dem med meget lave niveauer af fordomme.”

Fundet giver mere bevis for, at det såkaldte “homoseksuelle panikforsvar” – påstanden om, at en persons seksuelle orientering kan “udløse” en forbrydelse mod dem – er skudt ned. Forsvaret blev brugt af de to mænd, der bankede, torturerede og myrdede den homoseksuelle studerende Matthew Shepard i 1998.

”Uanset hvad der sker fysiologisk, når nogen er vidne til PDA af samme køn, er det ikke noget så stærkt eller så ukontrollerbart, at det forklarer mønstre af voldelige LGBTQ-hadforbrydelser, som gentagne gange er blevet rapporteret i medierne,” fortalte Blair til PsyPost. ”Det er klart, at det store flertal af personer, der er vidne til PDA af samme køn, ikke reagerer med vold, hvilket indikerer, at uanset hvilken lille fysiologisk respons vi bemærker her, ikke er bevis for en ukontrollerbar eller overvældende panik, som antydet af ‘homoseksuell panik’ forsvar.”

”Hvorfor viser folk, der har lave niveauer af fordomme, stadig en øget fysiologisk respons? Vi kan ikke sige noget med sikkerhed, men det kan være, at samfundet har socialiseret forestillingen om homoseksuel seksualitet og kærlighed som værende ”ulækkert” eller umoralsk så stærkt, og så længe, ​​at blot at se det forårsager en svag fysiologisk stressrespons. Det ville være interessant for fremtidig forskning at undersøge, om denne fysiologiske virkning mere sandsynligt findes i kulturer, der stadig beviser høje niveauer af fordomme sammenlignet med dem, der har gjort større fremskridt i retning af at normalisere kærlighed og sex mellem personer af samme. ”

Undersøgelsen er den første af sin art, og forskerne håber, at fremtidig forskning vil styrke deres fund. Der er også nogle spørgsmål, som yderligere forskning kan hjælpe med at besvare.

”Dette er en meget foreløbig undersøgelse af fysiologien inden for seksuel fordom,” sagde Blair. ”Arbejdet skal gentages med en større prøvegruppe og med flere indikatorer for fysiologisk respons samt yderligere indikatorer, der hjælper med at afkode, hvad de fysiologiske responser betyder. For eksempel er det vanskeligt at afgøre, om et forhøjet spyt-alfa-amylase-niveau indikerer stress, frygt eller vrede. ”

”En ting, som vi vil se på i vores egne data for at hjælpe med at løse dette mysterium, er følelseskodning af de ansigtsudtryk, som deltagerne lavede, mens de så på hvert lysbilledshow. Dette kan hjælpe os med at forstå, hvilke følelser der var fremtrædende, især blandt dem, der selv rapporterer højere niveauer af seksuel fordom. Vi er også nødt til at gentage prøverne med forskellige deltagere (mænd og kvinder fra forskellige steder) og se på forskellige mål (f.eks. kvindelige par af samme køn, kønsdiverse par, raceblandede par osv.). Hver iteration af undersøgelsen er dog ganske dyr på grund af indsamlingen af ​​fysiologiske data, så det vil tage lidt tid og yderligere finansiering, før vi kan køre hver af de iterationer, som vi gerne vil køre.”

Kilde:
Psypost

Læs også:
Nordisk homolobby, Axel Axgil og koblinger til pædofili
Hvad er homolobbyen og hvorfor skal den bekæmpes?
Den sidste forpost i kampen mod homolobbyen

Homoseksuelle er ikke født homoseksuelle
Er kritik af homolobbyen en hadforbrydelse?


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.

  • Ni borde kanske ha haft en annan bild om ni inte vill skrämma bort äcklade läsare? Rosa tröja dessutom….


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //