BLM i Danmark politianmeldt efter manglende regnskab

BLACK LIVES MATTER: Ifølge BLM-formand mangler regnskabet, fordi ingen revisor tør gennemgå foreningens økonomi, hvilket afvises af flere revisorer.

BLM-formand Bwalya Sørensen ved en demonstration i 2021.

Den antihvide forening Black Lives Matter Denmark er igen i myndighedernes søgelys for sit arbejde med at indsamle penge.

Foreningen har ikke afleveret sit seneste regnskab for perioden maj 2020 til maj 2021, der skulle have været afleveret i december, og foreningen er derfor blevet politianmeldt. Det skriver TV2.

Formand og talsperson for Black Lives Matter Danmark, Bwalya Sørensen, afviser at hun og foreningen har noget at skjule.

– Der er ikke grådighed, tyveri eller noget som helst andet, siger hun.

Black Lives Matter Danmark var også i problemer i 2020, hvor der blev samlet penge ind, inden man havde sikret en gyldig indsamlingstilladelse, ligesom honorarer fra arrangementer blev udbetalt til Bwalya og ikke hendes forening.

Ifølge Bwalya Sørensen skyldes de manglende regnskaber, at ingen registrerede eller statsautoriserede revisorer vil gennemgå foreningens regnskab af frygt for potentiel medieomtale. Revisorgennemgangen er lovpligtig for indsamlinger, der overstiger 50.000 kroner, hvis de skal godkendes af Indsamlingsnævnet.

– I kan hive en fingernegl af mig. I kan torturere mig. I kan fængsle mig i ti år. Jeg kan ikke skaffe en revisor. De er bange, siger Bwalya Sørensen.

Hvilke revisorer, foreningen helt konkret har taget kontakt til, afviser talskvinden at svare på. Hun oplyser dog, at det blandt andre omfatter Deloitte, der er et af verdens største revisions- og konsulenthuse. Deloitte afviser dog nogensinde at have været i kontakt med Black Lives Matter.

Efter forelæggelse af Deloittes svar har Bwalya Sørensen ændret forklaring og siger nu, at hun huskede forkert. Foreningen har, ifølge hende, forsøgt sig hos PwC i stedet, men det afviser revisionshuset.

– Jeg har ikke kendskab til, at PwC skulle have modtaget en forespørgsel fra Black Lives Matter, udtaler Pernille Stokholm Bøg, kommunikationschef i PwC.

 

Ekspert er bekymret

Det manglende regnskab vækker opsigt hos Henrik Bonné, der er advokat hos Denlaw med ekspertise i indsamlingsloven.

– Jeg er bekymret over, at der ikke er indleveret regnskab. Det kan være en indikation af, at de ikke har haft styr på processen og de midler, der er givet, siger han.

Henrik Bonné mener, at sagen kan få vidtrækkende konsekvenser for flere end blot foreningen.

– Det er meget alvorligt, fordi det er noget, der piller ved hele tilliden til indsamlingsmarkedet. Et marked, der kun kan fungere, hvis bidragsyderne har den fornødne tillid til, at det, man giver sine penge til, også går til det rigtige, siger han.

Black Lives Matter-demonstration i København i 2020, hvor racisten Bwalya Sørensen bad hvide mennesker om at fjerne sig for de sorte.

En af de ting, som indsamlingspengene fra George Floyd-demonstrationerne er gået til, er flybilletter for Bwalya Sørensen selv til Spanien i forbindelse med et kursus for sociale bevægelser for nylig. Hun fortæller, at hun blev inviteret derned med gratis togtransport, men grundet forhøjet blodtryk valgte hun at flyve.

– I det her tilfælde har jeg taget et par 1000 kroner ud af de 140.000 kroner, så jeg kunne flyve. Det, synes vi, er ret okay. Specielt når man tænker på, at jeg arbejder gratis i 7 dage uden løn. Jeg var der i 7-8 dage, men det er ikke gratis. Det er min tid og min energi, derfor må man godt give mig flybilletter, siger hun.

Den betragtning er Henrik Bonné dog ikke enig i, når han kigger på det opgivne indsamlingsformål for perioden, hvor pengene, ifølge Bwalya Sørensen, er indsamlet.

– Indsamlingsmidler skal anvendes til det formål, der er samlet ind til og oplyst til bidragsyderne. Når man ser på foreningens ansøgning til Indsamlingsnævnet i 2020, er det efter min opfattelse ikke inden for rammerne at anvende de indsamlede midler til den slags udgifter, siger han.

Henrik Bonné undrer sig også over en Mobilepay-boks med titlen “Bwalya familie begravelse”, som står opgivet som en af Black Lives Matter Denmarks indsamlingskanaler.

– Jeg har umiddelbart svært ved at forbinde tekst og billede med det formål, der er angivet i ansøgningen og tilladelsen. Dermed er der et oplagt problem i forhold til reglerne om god indsamlingsskik, siger Henrik Bonné.

Læs også:
BLM-indsamlinger håndteres af gruppe med dømt jødisk terrorist i spidsen
Talskvinde for Black Lives Matter: Alle er racister, alt er White Supremacy
Black Lives Matter-frontperson smelter sammen i radioen


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.

  • hvide liv betyder noget

  • Kan ikke udstå det udseendet på hende. 🤨

  • Krautling says:

    Dyret har vel brugt alle pengene på kyllingelår og vandmeloner.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //