Eksilrabbinere afslører detaljer om jødernes situation i Rusland

RUSLAND: Moskvas tidligere overrabbiner flygtede til Israel sidste år og har siden opfordret andre jøder til at forlade Rusland. Nu afslører han, hvordan Putin blandt andet har brugt jøder som alibi for at undgå at blive anklaget for antisemitisme.

Moskvas overrabbiner Pinchas Goldschmidt forlod allerede landet i februar. Foto: Twitter.

Nordfront har tidligere skrevet om Moskvas tidligere overrabbiner Pinchas Goldschmidtsom flygtede til Israel sidste år. Oprindeligt udtalte rabbineren, at det var for at undgå at blive tvunget til at støtte krigen i Ukraine. 

Snart kom han dog til at hævde, at antisemitismen var steget kraftigt i Rusland, og Goldschmidt har gentagne gange opfordret Ruslands jøder til at forlade landet, før det er for sent. Goldschmidt har i et interview med tyske medier også udtalt, at “titusindvis af jøder har forladt” Rusland, siden krigen i Ukraine brød ud.

I mellemtiden har den russiske stat også slået ned på flere jødiske magtorganisationer, såsom Jewish Agency og Expos søsterorganisation Sova Center, som blev opløst af domstolene efter retssager fra det russiske justitsministerium.

I sidste måneds udgave af magasinet Foreign Policy afslører Goldschmidt også nye detaljer om jødernes situation i Rusland. Eksil-rabbineren fortæller, hvordan han selv flyttede til Rusland i 1989 for at “hjælpe med at genopbygge det jødiske samfund”, som havde mistet indflydelse over Sovjetunionen i årtierne efter det jødiske bolsjevikiske kup i 1917.

Goldschmidt siges at være blevet direkte kontaktet af en FSB-agent, der forsøgte at presse ham til samarbejde. Rabbineren afviste angiveligt med henvisning til jødiske love, der forbyder jøder at navngive andre jøder. På grund af sit manglende samarbejde blev han deporteret i 2005, men det lykkedes ham at vende tilbage, efter at den daværende italienske premierminister Silvio Berlusconi stod inde for ham.

Ifølge Goldschmidt har den russiske efterretningstjeneste forbindelser til alle religiøse grupper for at sikre loyalitet. Han skriver, at den russiske præsident Vladimir Putin i 2000 allierede sig med Federation of Jewish Communities in Russia (FEOR) for at have et alibi mod anklager om antisemitisme. På den måde lykkedes det Putin blandt andet at udmanøvrere en række jødiske oligarker, der havde stor magt i landet. Den Jødiske Føderation måtte derefter legitimere Putin i Vestens øjne ved åbent at forsvare den russiske præsident.

Siden da er det lykkedes FEOR at overtale mange rabbinere til ikke at stå i opposition til Kreml. De rabbinere, der åbenlyst har kritiseret Putins regering, er stort set blevet udvist af landet eller flygtet, siger Goldschmidt.

“Minder” den russisk-ortodokse kirke om den bolsjevikiske terror
I artiklen kritiserer Goldschmidt også den russisk-ortodokse kirke – som nærmest blev udslettet under de jødiske bolsjevikkers terrorkampagner – for dens tætte forhold til den russiske stat. I artiklen præsenterer han også, hvad der ser ud til at være en dårligt skjult trussel mod den russiske kirke:

“I de senere år har jeg undret mig over, hvorfor lederne af den russisk-ortodokse kirke har glemt den høje pris, deres kirke betalte for at være fuldstændig underordnet staten på tidspunktet for revolutionen i 1917: de sejrende bolsjevikker arresterede tusindvis af præster og sendte dem til gulag”, skriver rabbineren.


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //