Fem- og seksårige børn skal have ret til juridisk kønsskifte

SAMFUND: »Det er tilladt at få hormonbehandlinger fra en ret tidlig alder. Derfor er det også meget begrænsende for børnenes liv, at de skal vente til 18-årsalderen for at skifte juridisk køn«, siger ligestillingsordfører for SF.

Ifølge en artikel fra Kristeligt Dagblad – med en formulering der får det til at synes som en frivillig og selvmotiveret handling fra børnene – fremgår det, at der “sidste år troppede 168 børn op på Center for Kønsidentitet på Rigshospitalet med et særligt ønske: At skifte køn. Fra dreng til pige, eller pige til dreng.

Vurderer centerets læger efter en udredning, at der er tale om såkaldt kønsdysfori – uoverensstemmelse mellem biologisk køn og opfattet køn – kan der sættes gang i hormonbehandlinger, så børnenes kønsudvikling saboteres, inden puberteten sætter ind.

Børnene kan dog ikke skifte CPR-nummer før de er fyldt 18 år. I juridisk forstand skal de leve med deres biologiske køn, indtil de er myndige – og det vækker kritik på det liberaldemokratiske Christiansborg.

Allerede sidste år var der et stort flertal bestående af Enhedslisten, SF, Alternativet, Radikale Venstre, Venstre og Socialdemokratiet, som var åbne for at sænke aldersgrænsen for juridisk kønsskifte.

Da lavalderen for den juridiske opfattelse af kønsskiftets naturstridige væsen endnu ikke er blevet sænket, udnytter en række støttepartier nu denne uges “Pride”-festival, som sætter fokus på minoriteters rettigheder, til at kræve, at regeringen og ligestillingsminister Mogens Jensen kommer i gang.

”Lavalderen for juridisk kønsskifte skal ned. Vi vil høre ministeren om regeringens planer, og hvis ikke vi får et klart løfte for, hvornår der kommer ny lovgivning på området, stiller vi et beslutningsforslag,” siger Pernille Skipper, politisk ordfører i Enhedslisten.

”Desværre er det symptomatisk for regeringen, at den melder noget ud i Pride-ugen, men glemmer det resten af året,” siger hun.

Sidste år havde Enhedslisten ikke lagt sig fast på en specifik aldersgrænse. I dag er det partiets politik, at børn helt ned til seks år skal kunne skifte juridisk køn, fortæller Pernille Skipper.

Men først, pointerer hun, efter samtaler mellem barn, forældre og en læge.

SF ønsker en aldersgrænse på fem år. Igen skal der være en samtale med sundhedspersonalet, inden barnets CPR-nummeret kan ændres.

”Man skal have mulighed for at skifte juridisk køn, inden man begynder i skole, for her begynder man for alvor at opleve konsekvenserne af at leve i den forkerte krop,” siger partiets ligestillingsordfører, Astrid Carøe.

Også De Radikales ligestillingsordfører, Samira Nawa, oplyser skriftligt, at partiet er åben for at ændre på reglerne for juridisk kønsskifte til børn. Partiet har tidligere foreslået en grænse på 15 år.

”Det er tilladt at få hormonbehandlinger fra en ret tidlig alder. Derfor er det også meget begrænsende for børnenes liv, at de skal vente til 18-årsalderen for at skifte juridisk køn,” siger ligestillingsordfører for SF, Astrid Carøe.

Sidste år, da debatten om juridisk kønsskifte blev rejst, afviste S-regeringen at ændre reglerne med det samme. Først skulle en LGBT-arbejdsgruppe, nedsat af den forhenværende VLAK-regering, komme med sine anbefalinger på området.

Ligestillingsminister Mogens Jensen (S) har ikke siden meldt noget ud, og ministeren ønsker ikke at stille op til interview, skriver Kristeligt Dagblad.

Miljø-, Fødevare- og Ligestillingsministeriets presse-afdeling oplyser dog, at lovgivningen om juridisk kønsskifte ifølge regeringen ”kan styrkes”, og at arbejdet med nye tiltag er ”i sidste fase”. Hvad dette konkret indebærer uddybes ikke.

Kristeligt Dagblad ville gerne have spurgt Socialdemokratiets LGBT-ordfører, Tanja Larsson, om partiet ønsker en aldersgrænse for juridisk kønsskifte på 5, 6 eller 15 år. Men hun ønsker ikke at stille op til interview og henviser i stedet til Mogens Jensen, hvor svaret altså er ingen kommentarer.

Venstre oplyser til Kristeligt Dagblad, at partiet stadig er indstillet på at ændre reglerne, men at man afventer anbefalingerne fra LGTB-arbejdsgruppen.

Astrid Carøe fra SF kalder til gengæld en ny lavalder for juridisk kønsskifte for et oplagt område at forbedre LGBT-rettighederne på.

”Det er tilladt at få hormonbehandlinger fra en ret tidlig alder. Derfor er det også meget begrænsende for børnenes liv, at de skal vente til 18-årsalderen for at skifte juridisk køn,” siger hun.

I Danmark kan børn helt ned til 11-årsalderen i dag få hormonbehandling med henblik på et senere kønsskifte på Center for Kønsidentitet på Rigshospitalet i København.

Siden 2014 har 546 børn ifølge Danmarks Radio været til udredning. I 2019 var 159 børn i blevet hormonbehandlet, og af dem havde tre piger i de seneste år fortrudt, at de har fået testosteron for at skifte køn.

Læs også:
Forældre trues når de protesterer over LGBTQ-propaganda i svenske børnehaver
Harry Benjamin – jøden som indførte «kønskorrigering
Hvad er homolobbyen og hvorfor skal den bekæmpes?
Læger og forskere advarer: «Unge kan komme til at fortryde kønskorrigering»
Børn injiceres med kønshormoner i nyt trans-ekperiment
Politisk flertal vil give børn ret til juridisk kønsskifte
Irreversibel kønskorrigerende operation – indgrebet stadig flere fortryder

Kilde:
Kristeligt Dagblad


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.

  • Krautling says:

    Dødsstraffen bør genindføres og alle disse samfundsnebrydende kakerlakker dømmes derefter!


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //